En aquesta línia, la Fundació Espigoladors ha elaborat la “Guia de Bones Pràctiques per un Espigolament Segur” juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (DARP), i en col·laboració amb dos dels principals sindicats agraris, Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FECAC), i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agrialimentaria (IRTA). Aquest és un document viu i d’aplicació voluntària que recull els elements i pràctiques que cal tenir en compte per garantir un espigolament segur per a totes les parts implicades. L’espigolament és una pràctica que consisteix en recol·lectar els aliments que han quedat al camp després de la collita principal o de les collites sembrades no recollides, amb l’autorització prèvia del titular de l’explotació.
La campanya internacional #WeAreGleaners
Durant la setmana que envolta el Dia Internacional de les PMA, la Fundació Espigoladors posa en marxa una campanya internacional #WeAreGleaners. Aquesta compta amb la col·laboració de més d’una vintena d’entitats espigoladores d’arreu del món, i té per objectiu posar sobre la taula el potencial de l’espigolament com a activitat de prevenció d’aquesta problemàtica.
A través d’una campanya i de plataforma web www.wearegleaners.com/flwday, es donen a conèixer les pèrdues i el malbaratament alimentari, l’espigolament i les formes que pren a diversos països, i la història i activitat de cada una de les entitats que formen part de la campanya.
En aquesta línia, la Fundació Espigoladors organitzarà espigolades a diversos llocs de Catalunya.