Els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han lliurat aquest dilluns els certificats commemoratius a les empreses i organitzacions del sector turístic que disposen del Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea (Ecolabel) o del certificat del sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS. L’acte s’emmarca en la celebració de l’Any del Turisme Sostenible i de la Green Week europea, centrada aquest any en l’ocupació verda.
El conseller Rull ha destacat que ens trobem en un canvi de model econòmic, més eficient en l’ús dels recursos, i on allargar el cicle de vida dels productes i serveis es una prioritat. Per això, ha afirmat, “en aquests moments és molt important incentivar a les organitzacions i mantenir aquest esperit de millora i de compromís envers la sostenibilitat ambiental, que és la manera de potenciar la competitivitat i el valor de les nostres empreses”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha volgut destacar l’esforç d’aquests establiments, remarcant “la inversió en sostenibilitat, que avui dia ja suposa un retorn econòmic i ambiental a curt i mitjà termini”.
El conseller Baiget ha afirmat que “l’acte d’avui és una prova de l’esforç i del compromís de les nostres empreses pel turisme sostenible, un esforç que ha de ser continuat i per part de tot el sector”. En aquest sentit, ha explicat que “estem construint un nou Pla estratègic en què totes les nostres prioritats aniran a garantir que les variables vinculades a la sostenibilitat estiguin presents en totes les activitats turístiques”. Baiget ha agraït “l’esforç que s’està fent” i ha animat “a continuar apostant per la sostenibilitat com a estratègia real i global de país”.
Més qualitat i respecte per l’entorn
Amb l’aprovació del paquet d’economia circular a finals de 2015, la Comissió Europea ha volgut seguir impulsant instruments com aquests que faciliten que les activitats es puguin dur a terme de manera eficient i que ajudin a passar d’una economia lineal a un economia circular en que pràcticament res es consideri un residu. A més, com que els ciutadans cada vegada més demanen que el sector del turisme aporti més qualitat i més respecte per l’entorn, s’estan generant més llocs de treball relacionats amb el turisme sostenible.
Aquest model turístic inclou altres aspectes igual d’importants com el social o l’econòmic, generant ocupació local i noves activitats econòmiques que generen riquesa al territori, alhora que manté un creixement sense comprometre les generacions futures.