Un centenar d’establiments catalans tenen distintius de qualitat ambiental i/o ecològica

En total, 100 establiments turístics disposen d?alguna certificació ambiental, la majoria del Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental. Aquests allotjaments contribueixen a la transició vers una economia circular, adoptant sistemes voluntaris de gestió ambiental i ecoetiquetatge. Catalunya ha apostat fortament per reconèixer aquestes certificacions des que fa 25 anys la Comissió Europea creés l?Ecolabel. Des de llavors, en el camp del turisme, 100 establiments catalans han aconseguit diferents certificacions que els acredita com a respectuosos amb el medi ambient. De fet, més de la meitat dels hotels i cases rurals de l?Estat espanyol amb Ecolabel es troben al nostre país, i representen el 5% de tot Europa (23 de 479). A més, el 30% de les llicències d?Ecolabel a Catalunya pertanyen al sector del turisme.
100 establiments catalans tenen el Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea (Ecolabel) o el certificat del sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS

Els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han lliurat aquest dilluns els certificats commemoratius a les empreses i organitzacions del sector turístic que disposen del Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea (Ecolabel) o del certificat del sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS. L’acte s’emmarca en la celebració de l’Any del Turisme Sostenible i de la Green Week europea, centrada aquest any en l’ocupació verda.

El conseller Rull ha destacat que ens trobem en un canvi de model econòmic, més eficient en l’ús dels recursos, i on allargar el cicle de vida dels productes i serveis es una prioritat. Per això, ha afirmat, “en aquests moments és molt important incentivar a les organitzacions i mantenir aquest esperit de millora i de compromís envers la sostenibilitat ambiental, que és la manera de potenciar la competitivitat i el valor de les nostres empreses”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha volgut destacar l’esforç d’aquests establiments, remarcant “la inversió en sostenibilitat, que avui dia ja suposa un retorn econòmic i ambiental a curt i mitjà termini”.

El conseller Baiget ha afirmat que “l’acte d’avui és una prova de l’esforç i del compromís de les nostres empreses pel turisme sostenible, un esforç que ha de ser continuat i per part de tot el sector”. En aquest sentit, ha explicat que “estem construint un nou Pla estratègic en què totes les nostres prioritats aniran a garantir que les variables vinculades a la sostenibilitat estiguin presents en totes les activitats turístiques”. Baiget ha agraït “l’esforç que s’està fent” i ha animat “a continuar apostant per la sostenibilitat com a estratègia real i global de país”.

Més qualitat i respecte per l’entorn
Amb l’aprovació del paquet d’economia circular a finals de 2015, la Comissió Europea ha volgut seguir impulsant instruments com aquests que faciliten que les activitats es puguin dur a terme de manera eficient i que ajudin a passar d’una economia lineal a un economia circular en que pràcticament res es consideri un residu. A més, com que els ciutadans cada vegada més demanen que el sector del turisme aporti més qualitat i més respecte per l’entorn, s’estan generant més llocs de treball relacionats amb el turisme sostenible.
Aquest model turístic inclou altres aspectes igual d’importants com el social o l’econòmic, generant ocupació local i noves activitats econòmiques que generen riquesa al territori, alhora que manté un creixement sense comprometre les generacions futures.

Comparteix-me:

El Govern finança la retirada de la fusta morta del bosc per minimitzar el perill d’incendi forestal

El Departament d’Agricultura està tramitant una línia d’ajuts que anima les propietats forestals a retirar la fusta morta del bosc. Amb un valor de mig milió d’euros, l’ordre de finançament...

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...