Un any més sense Sant Miquel del Fai

El calendari inicial de la diputació de Barcelona s'ha vist condicionat per qüestions ambientals. La zona de Sant Miquel del Fai és territori de cria de l'àliga cuabarrada, i els experts han volgut respectar els seus tempos. Per això, les obres de millora de l'espai es duran a terme en els mesos de setembre i febrer. Encara no hi ha una data fixada, però s'espera que l'espai natural obri al públic el 2019.

La Diputació estudia alternatives a l’accés amb vehicle privat al recinte, quan reobri després de les actuacions de millora i de seguretat, una demanda que sorgeix també dels ajuntament de la zona, per oferir mitjans de transport sostenibles que respectin . Una de les opcions plantejades és un servei d’autobus llançadora entre Sant Feliu i Sant Miquel del Fai, com ja es fa als parcs nautrals del Montseny i Sant Llorenç d’Amunt. En aquest sentit, es proposa també instal·lar un servei de bicicletes elèctriques com a mitjà de transport sostenible alternatiu, per potenciar la connexió des de Sant Feliu i també les poblacions veïnes de Sant Quirze de Safaja i Bigues i Riells. 

Sant Miquel del Fai porta tancat al públic des del juny del 2017, quan la Diputació de Barcelona va fer efectiva la compra de l’espai per implementar el Pla d’Espais d’Interès Natural dels Cingles de Bertí. “La prioritat és garantir la seguretat de les persones que hauran de fer els treballs aquí, i despré de tots els visitants”, diu Jordi Martí, diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona de la Diputació. Segons Martí, la millora de la seguretat dels talussos, la renovació de l’enllumenat, la substitutció de les tanques i la gestió de l’aparcament, són els quatre àmbits clau a treballar. 

Una vegada assolits els objectius de millora d’infraestructures i seguretat, la Diputació preveu en el pla d’usoss altres inversions que es duran a terme amb el recinte ja obert. Principalment, es vol recuperar la imatge natural de les baumes situades al voltant del llac del salt del torrent Rossinyol. Per fer-ho, es retiraran els tancaments que s’hi van fer i que van funcionar com a espais d’exposició, i no es reposaran les baranes que hi havia davant del salt d’aigua, de manera que no serà accessible als visitants. el pla d’usos també preveu actuar en les zones forestals de Sant Miquel del Fai, la majoria cremades en l’incendi de l’estiu de 1994, amb una gestió que previngui nous focs. 

La casa del Priorat, per la seva banda, es convertirà en el centre neuràlgic de les exposicions permanents sobre els valors històrics i naturals de la zona, amb una sala polivalent per organitzar-hi activitats relacionades amb l’educació ambiental o el coneixement de l’espai. Així mateix, la casa del Priorat serà també el centre d’interpretació del conjunt de l’espai natural protegit dels cincles de Bertí. 

Comparteix-me:

Puigcerdà acull aquests dies la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que es celebra fins aquest divendres 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...