El 12e Congrés de Psicologia Ambiental que es celebra del 22 al 25 d’octubre a Barcelona escalfa motors

El Congrés Internacional de Psicologia Ambiental, que inclou el XII Congrés de Psicologia Ambiental i les VI Jornades Científiques de l'ArpEnv i es celebrarà a Barcelona del 22 al 25 d'octubre de 2013. té l'objectiu de revisar conceptes psicoambientals i els seus temes de recerca i d'intervenció, a partir d'espais actuals caracteritzats pels límits difusos que hi ha en les dicotomies entre públic i privat, rural i urbà o físic i virtual. De fet, pretén abordar aquests espais híbrids i la transformació de les pràctiques i els significats socials que comporten, dins de l'estudi de la relació entre individus/col·lectius i el medi. El Congrés , que es celebra sota el lema "Espais híbrids, espais humans, per a un futur "viable": revisitant la Psicologia Ambiental" vol ser un punt de trobada per a l'intercanvi d'experiències de recerca i l'anàlisi psicosocial dels individus i grups socials en relació amb el seu entorn físic -natural, construït, tecnològic- per al benestar de les persones i per tal de promoure un futur viable.

El congrés se celebrarà a Barcelona del 22 al 25 d’octubre de 2013. L’organitzen la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), sota els auspicis acadèmics de l’Associació de Psicologia Ambiental (PsicAmb) i el recolzament de l’Associació per a la Recerca en Psicologia Ambiental (ArpEnv). S’adreça a professionals del món acadèmic i dels sectors públic i privat interessats en les relacions entre el medi i el comportament humà.

L’estructura del congrés presenta tres formats de participació: àgores, experiències i tallers de debat (i el premi Rocío Martín -per a joves investigadors) per a debatre els continguts, agrupats en tres tipus d’eixos: sòlid (concepció i interacció amb els entorns), líquid (intervenció ambiental) i gasós (dilemes i reptes per al futur).

Presentació

La conferència reuneix dues tradicions, amb una llarga història:
D’una banda, serà el dotzè congrés en la tradició de les reunions biennals, iniciada a Madrid (1986). L’any 2011, a Almeria, es va convertir en congrés internacional, amb la formalització de l’Associació de Psicologia Ambiental (PsicAmb), que va aplegar investigadors i professionals d’Espanya, Portugal i l’Amèrica Llatina. Prèviament s’havien celebrat reunions a Mallorca (1989), Sevilla (1991), Tenerife (1994), Barcelona (1996), la Corunya (1998), Sant Sebastià (2001), Toledo (2004), Madrid (2006) i Lisboa (2009).

D’altra banda, seran les sisenes jornades científiques de l’Associació per a la Recerca en Psicologia Ambiental (ArpEnv), que, des de l’any 2007, agrupa investigadors de França i la seva àrea d’influència, amb seminaris a Nimes (2008, 2009), Dijon (2010) i Lió (2011). Però la tradició és molt més antiga. Hom pot remuntar-se a la IV Conferència Internacional de Psicologia Arquitectònica (IPAC, integrada després dins la IAPS), a Estrasburg (1976); la XX Conferència Internacional de la IAPS a París (2000), i nombroses conferències d’abast menor.

Barcelona té una àmplia experiència en esdeveniments acadèmics i professionals sobre aquest tema. L’arquitectura i la ciutat, l’ambient escolar i l’educació ambiental ja havien estat objecte de conferències abans del 1982, l’any en què una part del comitè actual va organitzar la primera conferència de la International Association People-Environment Studies (IAPS). Aquesta associació va ser fundada el 1981 com a resultat d’una fusió entre dues tradicions europees: l’IPAC (International Architectural Psychologie Conférence) i la britànica ICEP (International Conference on Environmental Psychology). Això explica que la Conferència de Barcelona s’anomenés VII IAPS. Una part de la comissió organitzadora també va participar, juntament amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, en el simposi «La ciutat viscuda» (1993, 1996), i, finalment, una gran part dels components de la comissió organitzadora va organitzar el V Congrés de Psicologia Ambiental (1996).

Les persones del comitè organitzador són membres de diferents departaments i grups de recerca de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya, amb el factor comú i el lligam -amb rols i intensitats diferents- del Màster d’Intervenció i gestió ambiental: persona i societat, que s’imparteix a Barcelona des del 1988.

Objectius

El Congrés Internacional de Psicologia Ambiental, Espais híbrids, espais humans, per a un futur “viable”: revisitant la Psicologia Ambiental, vol ser un punt de trobada per a l’intercanvi d’experiències de recerca i l’anàlisi psicosocial dels individus i grups socials en relació amb el seu entorn físic -natural, construït, tecnològic- per al benestar de les persones i per tal de promoure un futur viable.

En les conferències organitzades, s’intenta desenvolupar el diàleg i el treball intersectorial entre investigadors, estudiants i professors, professionals de l’empresa privada i, especialment, els responsables de les administracions públiques interessades a estudiar les relacions entre el medi ambient i el comportament.

D’aquesta manera, la conferència de 2013 vol esdevenir un fòrum obert a l’intercanvi d’idees, experiències i suggeriments sobre els problemes urbans i ambientals de la nostra societat, davant del repte d’un futur viable, entre la tensió de l’empobriment causat per la crisi global, ambiental, econòmica i social i el desafiament de la smart society.

El congrés centra l’atencio, en la comprensió de la ciutat contemporània, la hibridació d’espais i conceptes (rural/urbà, virtual/físic, públic/privat, etc.) i la manera en què això afecta la conceptualització dels àmbits físic i social. Volem, doncs, revisar el concepte i els processos de la Psicologia Ambiental per tal d’abordar aquesta hibridació: aspirem a unir i revisar la idea central del concepte d’espai en un sentit molt ampli i dels processos d’hibridació.

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....