Des de fa gairebé tres dècades, el Festival SunCine, que va començar amb el nom de FICMA per les sigles de Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, posa la seva mirada en els crims contra la Natura en general i els diferents elements que l’integren: els oceans, els activistes, els boscos, les comunitats originàries, la biodiversitat, és a dir, contra el Planeta. En aquesta edició, el Festival fa un pas mes i s’endinsa en la recerca de solucions alternatives, sostenibles i positives. “La pandèmia i l’emergència climàtica ens han marcat principalment un punt d’inflexió” afirmen des de l’organització i “és indispensable reformular el diàleg amb la nostra Mare Terra i la Natura”.
“Es hora de actuar y ganar las calles contra aquellos que solo hacen discursos políticamente correctos, las y los que siguen a merced y de rodillas frente aquellos que destruyen, saquean y contaminan el planeta” afirma el president de SunCine Claudio Lauria. En laLive de presentació del Festival, Lauria va fer notar la coincidència de les dates del SunCine que comença el 3 de novembre i s’allarga fins elk 12, amb les dates de la Cimera del Clima de Glasgow que s’està celebrant des del 31 d’octubre i també és previst que s’acabi el 12 de novembre. Una coincidència de dates que, segons Lauria, encara reforça més el festival i la problemàtica mediambiental que tracta.
El director del Festival Jaume Gil, per la seva banda, explica que “aquest any hem volgut presentar les últimes produccions cinematogràfiques, documentals, ficcions i animacions llargues i curtes que parlen de diverses situacions ambientals que al nostre planeta i que lentament estan malmetent la vida i provoquen un sentiment que ens iguala a tots els éssers vius, sigui quin sigui el seu patiment. Hem de parar el crim del patiment, i només ho podrem fer si creuem línia del crim” Una línia que, segons Gil, “cal creuar i saber què estem fent, cal saber què provoca el patiment i parar-ho.Hi ha crims que podem solucionar més ràpidament que altres; són els que provoquem de manera conscient, els que l’ésser humà, mogut per l’egoisme i l’hedonisme, està causant. Però n’hi ha d’altres que són més difícils de detectar, i no sé si més perillosos: els crims que provoquem des de la ignorància i que ens fan còmplices i, alhora, víctimes. Uns tenen els agents del CSI per investigar-los i capturar el dolent, i feina feta. Nosaltres, al SUNCINE, també tenim els nostres investigadors, i són tots els cineastes que presenten les proves que un crim s’ha comès mitjançant les seves pel·lícules i a través de les històries que expliquen. Ells són els nostres herois, i gràcies a ells deixarem de ser ignorants i aturarem els crims. A festival crea consciències, i aquest any més que mai, té una mirada jove i s’enfoca al futur, podria dir amb esperança, que mai no s’ha de perdre, però no, l’esperança és espera, i ja no podem esperar més!. El futur que proposem avui és un futur de treball, de compromís, d’ocupar-nos de millorar el nostre planeta, el nostre entorn, els nostres veïns humans i no humans, exigir canvis i canviar-nos.