Suport a Santi Borràs en la seva cita a declarar pel judici pel presumpte robatori d’una placa franquista del riu Siurana del pantà de Riudecanyes

Un centenar de persones s'han aplegat aquest dimecres davant del jutjat de Falset per donar suport a l'activista Santi Borràs citat a declarar com a investigat pel presumpte robatori d'una placa franquista del pantà de Riudecanyes. Borràs la segona persona investigada per aquesta causa arran de la denúncia presentada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Diferents grups ecologistes han convocat, a partir de les 9:30 h, una concentració de protesta davant dels jutjats de Falset amb el lema #jotambefotolaplaca. Els denunciants prefereixen fer mutis fins que no hi hagi una resolució judicial.

El jutjat de Falset (Priorat) continua investigant la denúncia presentada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes arran del presumpte robatori, l’any 2018, d’una placa commemorativa franquista del pantà de Riudecanyes, instal·lada l’any 1966 i en la que es pot llegir la inscripció “El Estado entrega el dominio de estas aguas, a perpetuidad, a la Comunidad de Regantes. MCMLXVI”. La denúncia, però es va presentar tres anys després del presumpte furt i va ser arran de la publicació d’una fotografia en una revista digital en la qual es veu a l’expresident del GEPEC-EdC, Andreu Escolà amb una rèplica de la placa robada. Aquesta còpia ha estat utilitzada per grups ecologistes en altres accions reivindicatives en defensa del riu Siurana, però neguen ser-ne els autors del robatori. El 25 de maig de 2022,  Andreu Escolà va haver de declarar per aquesta causa. En declaracions recollides per l’ACN, l’activista, que en cas de ser acusat podria exposar-se a una pena de 2 a 5 anys de presó, va indicar que “això és una persecució, ens volen fer callar, ja fa temps que molestem”; va insistir que en cap cas la placa de la fotografia objecte de la denúncia era l’original de 1966, que no sabia on era i va retreure que hagués hagut de declarar quatre anys després de la desaparició de la placa.

 -  -  <br />  <br />


Aquest dimecres 22 de febrer, a les 9:30 h, es viurà un nou episodi del cas amb la declaració en els jutjats de Falset d’un segon activista del GEPC-EdC, Santi Borràs, qui a través de les xarxes socials va fer mofa del furt. En la seva compareixença davant la justícia no estarà sol, ja que les entitats Plataforma pel Riu Siurana, Xarxa Sud i GEPEC-Edc han convocat una concentració de protesta per la denúncia i de suport a l’investigat que podria ser acusat, igual que Escolà, d’un robatori amb força a les coses, amb l’agreujant de valor històric, cultural o científic. Després de tot el procés d’instrucció que s’està duent a terme el judici es podria fer en el mes de juny, segons han indicat fonts de l’entitat ecologista.

La defensa del riu Siurana

Els grups ecologistes tenen molt clar que la denúncia interposada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per la desaparició de la placa de l’embassament, té a veure amb la lluita que mantenen des de fa anys per preservar el riu Siurana.

Les primeres reivindicacions es remunten a l’any 1996 “quan es van aturar les màquines que trinxaven el bosc de ribera al mas de Sant Marcell a Cornudella, i han seguit a partir del 2014 fins al dia d’avui amb mobilitzacions tant a l’assut, el punt on es deriva l’aigua d’una conca hidrogràfica a l’altra, com a Falset o a Reus”, segons es diu en un comunicat de premsa de GEPEC-EdC.

De fet, el mateix expresident d’aquesta entitat ecologista, Andreu Escola, juntament amb Anaïs Estrems de la Plataforma pel Riu Siurana, van ser denunciats per la Comunitat de Regants de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes de la qual l’Ajuntament de Reus n’és l’accionista majoritari, per presumptament haver manipulat i bloquejat l’assut.

Segons GEPEC-EpC “totes aquestes denúncies que estem rebent només voler servir per atacar i afeblir el moviment i per desviar l’atenció del que realment està passant al Priorat amb el riu Siurana” i que no és altre que el transvasament d’entre un 80-90% de l’aigua que baixa per aquest riu cap al pantà de Riudecanyes cosa que “provoca que el riu baixi pel seu pas habitual amb menys del mínim del cabal ecològic, i que quedi sec durant la major part dels mesos de l’any”, cosa que provoca la destrucció de molts hàbitats de fauna i flora que hi ha a la llera del Siurana.

GEPEC-EpC demana a la Generalitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que “intentin establir acords que millorin la situació en què es troba actualment el riu”.

Comparteix-me:

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i pròsperes. les economies dels territoris de muntanya....

La 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari recupera 12 tones de fruita i verdura

La Fundació Espigoladors recupera 12.128 kg de fruita i verdura a camps d’arreu del territori català en la 4a marató d’espigolades per l’aprofitament alimentari celebrada el diumenge 29 de setembre,...

Sostenibilitat i innovació per activar i revaloritzar la impressió al saló Graphispag

La personalització, l’automatització de processos, l’impacte ambiental i el valor del producte imprès marquen aquesta edició del saló de la indústria gràfica i la comunicació visual Graphispag que entre l'1...