El Festival Internacional de Medi Ambient SUNCINE d’enguany es pot veure en obert a tota Espanya

Entre el 4 al 12 de novembre, SUNCINE, el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona, celebra la 27a edició. La gran novetat d'aquest any és que la gran majoria dels audiovisuals es poden veure de manera gratuïta a través de qualsevol dispositiu, amb l'app que es pot descarregar des del web del festival. Una altra novetat d'aquesta edició és el Premi Cinema Sostenible, que valora els paràmetres de sostenibilitat amb els quals han estat produïts els films presentats. La previsió d'algunes projeccions presencials que preveia el festival han quedat definitivament anul·lades a causa de la situació actual de la crisi sanitària i es farà tot de forma virtual. Entre les projeccions especials destaquen dues estrenes a Espanya: Rebuilding paradise, dirigit per l?oscaritzat Ron Howard, i Akashinga, the braves one (de National Geographic Documentary Movies), produït pel cineasta James. Cameron. Destaca també el documental The animal people, produït per l?actor Joaquin Phoenix.

[foto]

Un total de dotze pel·lícules documentals formen part de la Secció Oficial i opten al Sol d’Or, el màxim guardó del festival, i 46 curts competeixen en la secció MIRADES pel Premi WWF Espanya. Fora de competició es presenta la secció SUNCINE, amb l’objectiu de promocionar el cinema de temàtica ambiental produït a Espanya, i la secció SUNCINE EDU, per conscienciar els més petits.

El cartell de SUNCINE 2020 és tota una declaració d’intencions en aquest any de pandèmia: “Hem volgut reflectir el poder de la natura, els éssers humans només en som una mínima part. La naturalesa té un gran pes sobre nosaltres i, si vol, ens pot esclafar”, explica Jaume Gil, director del festival. Aquest any, a més, SUNCINE MÈXIC celebra la desena edició, que tindrà lloc de manera simultània al SUNCINE Barcelona. Una altra novetat d’aquesta edició és el Premi Cinema Sostenible, que valorarà els paràmetres de sostenibilitat amb els quals han estat produïts els films presentats al festival.

El certamen també comptarà, a la cloenda, amb la presència de Garazi Sánchez, una surfista basca que opta a participar en els propers Jocs Olímpics. Canvia la taula de surf per la càmera per mostrar la mala situació dels oceans en el documental Vergüenza. L’actriu Nuria Gago presentarà un emotiu curtmetratge, Su vida en tus manos, sobre l’abandonament animal. A més, el director argentí Martín Parlato presentarà Cinco corazones, produït per la
Fundació Franz Weber, en el qual relata la cruel realitat sobre el maltractament i la comercialització dels cavalls. D’altra banda, el conegut naturalista Luis Miguel Domínguez rebrà el Sol d’Or Especial del SUNCINE com a reconeixement a tota la seva trajectòria

El festival per seccions

SUNCINE ESPECIALS: DOCUMENTALS D’ESTRENA
Rebuilding paradise és un documental dirigit per l’oscaritzat Ron Howard. Narra la reconstrucció de la ciutat Paradise després dels greus incendis que van assolar Califòrnia el 2018.
The animal people és un documental produït pel guanyador de l’Oscar Joaquin Phoenix que explica la història dels anomenats “the SHAC 7”, activistes nord-americans de l’Stop Huntingdon Animal Cruelty que el 2014 van ser empresonats per les seves accions de protesta.
Akashinka, the braves ones és un documental curt que compta amb la producció executiva del cineasta James Cameron. Descriu la història d’Akashinga, un equip femení de guardaboscos fundat a Zimbabwe que lluita contra la caça furtiva. L’enfocament innovador és que les guardaboscos són dones que han patit abusos.
Cinco corazones és un documental argentí que, després d’una investigació de tres anys, relata els abusos que pateixen els cavalls abans de ser sacrificats. L’Argentina exporta el 60 % de la carn de cavall que es menja al món.
Vergüenza és un documental sobre l’estat dels oceans protagonitzat per la surfista basca Garazi Sánchez durant el procés de recuperació d’una lesió.
El último suspiro és un documental de l’ambientalista i influencer mexicà Arturo Illes Allende que, a través de l’anàlisi de quatre professionals vinculats a la natura i el medi ambient, ens dona algunes claus per sobreviure a la pandèmia i ens indica quines accions podem dur a terme quan tot això s’acabi.
Somos valientes és una minisèrie documental escrita i produïda per la periodista mexicana Lydia Cacho, i dirigida per Marcela Zendejas, que parla de la infància dels nens i nenes d’aquest país, els quals expliquen els seus desitjos, els seus anhels i la manera com veuen el seu futur.
Es pot trobar més informació siobre aquest apartat a: www.suncinefest.com/es/barcelona/seccio/19/suncine-especials

SOL D’OR i PREMI CINEMA SOSTENIBLE
Luis Miguel Domínguez rebrà el Sol d’Or Especial com a reconeixement a tota la seva trajectòria. Domínguez és un conegut naturalista, activista mediambiental i presentador de programes de televisió i ràdio. És molt popular per les seves col·laboracions en programes com Aquí la tierra o Biodiario de RTVE, però també ha treballat a la Cadena SER, a l’Agència EFE o a Telemadrid. Ha estat membre de la junta directiva d’entitats com Adena/WWF, Greenpeace o Survival International. Actualment, a més, presideix l’associació Llop Marley. Invasores, Akuntsú. El fin del mundo, Inside Bangkok i Amazonia, última llamada són alguns dels documentals que ha dirigit.

La 27a edició del SUNCINE té una altra novetat, el “Premi Cinema Sostenible”, que premiarà el documental que tingui la producció més respectuosa amb el medi ambient, tot valorant els paràmetres de sostenibilitat i petjada ecològica amb què s’ha fet el treball.

SUNCINE OFICIAL: 12 DOCUMENTALS COMPETEIXEN PEL SOL D’OR
Ophir és un documental franco-britànic que explica la història d’una extraordinària revolució indígena per la vida, la terra i la cultura, que ha conduït a la creació del que segurament és el país més jove del món: Bougainville, a Papua Nova Guinea.
Rame pour ta planète és un documental francès que relata la iniciativa que un grup de surfistes va dur a terme el 2018 durant deu mesos de manera ininterrompuda, independentment del clima i les condicions de l’aigua, per expressar la seva preocupació per l’emergència climàtica i demanar un canvi individual i col·lectiu.
Estrena mundial de Plastic Britain: on Our Watch, un documental britànic dirigit per Michael Wafer que reflecteix la relació del Regne Unit amb el plàstic i que mostra la crisi de contaminació que viu aquest país.
Una isla en el continente i Nómadas són dos documentals que arriben des de Mèxic. Una isla en el continente és un viatge per les entranyes de la mítica península de la Baixa Califòrnia, una terra amenaçada pel turisme massiu i la mineria. Nómadas segueix de prop la vida d’alguns dels animals més carismàtics i emblemàtics en el seu procés migratori per Mèxic al llarg d’un any.
UMA: Water Crisi in Bolívia és un documental nord-americà que explica com tres comunitats indígenes de l’altiplà bolivià lluiten per protegir la seva aigua de la desviació i la contaminació enmig d’una crisi hídrica nacional.
Amazonia undercover és un documental brasiler que explica la història d’una lluita d’indígenes i pobles riberencs enfrontats amb l’especulació que assetja les seves terres i la desforestació il·legal pel fracàs del govern del Brasil en la protecció de l’Amazones.
Des de l’Argentina arriba Proyecto parque Patagonia, un documental que mostra els diferents punts de vista de filantrops ambientals i ONG que estan creant reserves naturals i parcs arreu del món amb l’objectiu de tornar el medi ambient al seu estat originari, abans de la intrusió de l’home. 
Dos documentals espanyols: Urtzen, en el qual, durant el confinament, el director Telmo Esnal recupera el projecte UR, una historia de Pablo Azkue, que aprofundeix en la consciència i el mar; i El silencio que queda, d’Amparo Garrido, sobre un ornitòleg cec apassionat per les aus que introdueix l’autora en aquest món i reflexiona: “Qui hagués dit que una persona cega m’ensenyaria a veure-hi?”.
Sangre de la tierra és una producció nicaragüenca dirigida pel documentalista Félix Zurita que explica les històries de resistència dels pobles indígenes en contra de projectes hidroelèctrics a Mèxic, Hondures i Guatemala. En aquests països moren cada any entre 50 i 60 defensors de l’entorn per lluitar contra el saqueig de les terres de les seves comunitats. Baikal: code red? és un documental rus que mostra i posa en evidència les greus amenaces de la degradació que pateix el llac Baikal, el més gran del món d’aigua dolça, a causa de l’activitat humana.

El guanyador del Sol d’Or al Millor Documental del SUNCINE obtindrà, a més de la històrica estatueta, un premi en metàl·lic de 4.000 $
.

Més informació sobre aquesta secció: www.suncinefest.com/es/barcelona/seccio/47/suncine-oficial

SUNCINE MIRADES: CINEMA DE FICCIÓ I ANIMACIÓ
Més de quaranta produccions competeixen pel premi WWF, amb una dotació econòmica de 1.500 $. Es tracta curts de ficció i curts animats que representen una mirada global que pren el pols al planeta. Aquesta secció ens permetrà abordar temàtiques d’actualitat com ara els residus, el canvi climàtic, els oceans o la biodiversitat, entre d’altres. Els curts animats ens permeten introduir una mirada més irònica als reptes ambientals i socials als quals ens enfrontem.

Més informació a: www.suncinefest.com/es/barcelona/seccio/4/suncine-mirades

SUNCINE
En aquesta nova secció es projectaran produccions mediambientals fora de competició i íntegrament espanyoles: Entre pastores y lobos, sobre el llop ibèric; Campos secretos, una anàlisi sobre la vida rural que s’està perdent; Cabeza, corazón y manos, sobre les solucions que aporten diversos emprenedors als problemes ambientals que pateix el planeta; Yo sí quiero, que aborda el greu problema de contaminació atmosfèrica que pateix Madrid; El secreto de las plantas, un viatge de retorn a l’harmonia amb la natura. A Los últimos de la Mejana un xef promou una escola d’hortolans en la qual els infants aprenen a cuinar des de la terra i a valorar la dieta sostenible. Darwin se sienta a la mesa debat sobre les bondats dels productes ecològics davant dels productes convencionals. Desextinción reflexiona sobre la possibilitat de retornar a la vida espècies extintes, com els dinosaures, i, finalment, Diàlegs amb el mar, on pescadors de la localitat de Roses mostren el seu ofici i parlen del present, del passat i del futur del sector pesquer.

Més informació sobre aquesta secció : www.suncinefest.com/es/barcelona/seccio/62/suncine

SUNCINE EDU
28 documentals de ficció i d’animació es podran veure en aquesta secció, que busca educar i conscienciar el públic jove sobre el medi ambient. Més de 20 països estan representats en aquesta secció, que permet descobrir altres societats i diverses situacions ambientals. La secció es divideix en tres intervals d’edats, que van des dels 4 anys fins a l’adolescència.

Més informació d’aquesta secció a: www.suncinefest.com/es/barcelona/seccio/5/suncine-edu

SUNCINE PRO
A diferència d’edicions anteriors, SUNCINE 2020 organitzarà trobades digitals, a la manera de webinars, adreçats a la indústria audiovisual, al sector ambiental i al públic en general. El cine en tiempos de pandemia serà un panell dirigit pel conegut periodista mediambiental César-Javier Palacios, el qual, amb diversos representants de la indústria cultural, professionals del sector cinematogràfic i empreses dedicades a la cura de les persones, reflexionarà sobre la resiliència d’aquest sector i el seu futur. S’analitzarà l’estat dels esdeveniments culturals abans, durant i després de la pandèmia. Una altra trobada digital intentarà teixir un pont entre l’estat mexicà de Guanajuato i Catalunya per promoure la coproducció entre les dues regions.

Més informació sobre aquesta secció a www.suncinefest.com/es/barcelona/seccio/6/suncine-pro

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...