[foto]
L’equip de professors va estar format per experts de la Universitat Sueca de Ciències Agràries (SLU), l’Institut Forestal Europeu (EFI), la Universitat Mendel de Brno (República Txeca), la Universitat Politècnica de Madrid i personal de l’Àrea d’Aprofitaments Fusters i Biomassa del CTFC.
En el context actual, on la necessitat de disposar de fonts sostenibles de materials i fonts d’energia, aquest curs té una especial rellevància. L’anàlisi de cicle de vida és una eina per quantificar tots els recursos necessaris i totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres, d’un procés o un conjunt de processos d’una cadena, com ara la de la producció i subministrament de biomassa forestal. Al curs no només es va abordar la cadena de subministrament des d’aquesta vessant, sinó també des del punt de vista de l’impacte en la sostenibilitat, prenent importància altres aspectes com els socials i els econòmics. Tot això permet per exemple, comparar, amb una base sòlida, la biomassa forestal amb altres combustibles fòssils alternatius. L’eina de càlcul de petjada de carboni co2.ctfc.cat, desenvolupada en el marc del projecte MED WoodE3, n’és un bon exemple per a realitzar aquests càlculs i comparacions.
Durant el curs, a més, es van visitar diferents parts de la cadena de producció, començant per la tallada i extracció de fusta, en un aprofitament gestionat per Boscat i l’associació de propietaris forestals Bages-Anoia, i el transport. Durant l’estellat realitzat per la cooperativa Productes Forestals de la Catalunya Central, l’equip del CTFC va mostrar les tècniques i procediments de mostreig d’estella i control de qualitat sobre els quals actualment duu a terme part de la seva recerca. Finalment van visitar les instal·lacions de valorització energètica (combustió i gasificació) tant a la seu CTFC com en el mòdul compacte Ecotermik situat a la residència de la tercera edat de Solsona.