[foto]
Les activitats s’estructures a partir de tres eixos: intervenció i voluntariat, sensibilització i formació ciutadana -on s’emmarca l’activitat de la haima sostenible- i economia circular
La haima sostenible de Mars Circulars instalada durant 2 dies a Sitges ha acollit 715 joves i grans durant el seu pas per la platja de La Fragata.. Durant els dies 31 de juliol i 1 d’agost els visitants han tingut l’oportunitat de participar en les activitats i tallers de formació ambiental que s’han desenvolupat en ella. El seu principal objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la cura dels entorns marins i aquàtics, la correcta gestió dels residus i les maneres de donar-los una segona vida. En aquesta haima, els visitants han tingut l’oportunitat de convertir-se en “estrelles del reciclatge” a través de l’ús dels contenidors situats a l’estand: verd per a vidre, groc per a envasos, blau per a paper i gris per a la resta de residus.
Addicionalment, un gran contenidor en forma d’ampolla de Coca-Cola ha fet les vegades d’reciclómetro, encarregat de mesurar els envasos de plàstic PET recollits durant el dia. Segons indica aquest reciclómetro, com més ampolles recollides, més gran serà l’envergadura de l’objecte en el qual es poden convertir: un maó, amb 20 ampolles; una bicicleta, amb 200; i fins i tot una barca de 5,5 metres de longitud amb 7.000 ampolles.
La haima, a més, compta amb una exposició que inclou diversos exemples de productes elaborats a partir d’envasos de plàstic PET reciclats, tots ells objectes d’ús comú durant l’estiu, com sabatilles esportives, un banyador, i fins i tot una de les cadires que es utilitzen a la seu de Coca-Cola a Madrid, fabricada amb 111 ampolles de PET..
Com a part del pla de sensibilització de Mars Circulars, la haima ha difós materials formatius en espanyol i, també en anglès i portuguès per arribar als turistes
Mars Circulars és el projecte més ambiciós de neteja de costes, fons marins, sensibilització a la ciutadania i economia circular que Coca-Cola ha posat en marxa a Espanya i Portugal i que celebra, el 2019, la seva segona edició
Cofinançat per The Coca-Cola Foundation, compta amb la col·laboració del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través de la Secretaria General de Pesca, i desenvolupa el projecte de la mà de les associacions Chelonia i Abocaments Zero i Fundació Ecomar . A més, contempla la col·laboració civil i ciutadana a través de més de 170 organismes públics i privats entre ajuntaments, ONG, universitats i associacions, així com la participació de més de 5.500 voluntaris en les recollides de residus.
La primera edició de Mars Circulars, desenvolupada durant 2018, va col·laborar en la conservació de 10 reserves marines d’Espanya i un espai natural a Portugal, es va actuar en 82 platges i entorns aquàtics, i es van recollir residus del fons marí amb l’ajuda de 70 vaixells de 12 ports. A més, es va impartir formació en matèria de reciclatge a més de 10.000 joves i adults en platges, col·legis, ajuntaments i en 5 fàbriques de Coca-Cola a EspanyMars Circulars 2019 amplia objectius En la segona edició Mars Circulars ha ampliat els objectius. Es preveuen monitoritzacions, recollides i neteges en més de 80 platges i entorns aquàtics d’Espanya i Portugal, campanyes de conservació en 10 reserves marines espanyoles i un espai natural a Portugal, i s’afegeixen 10 nous espais costaners protegits pertanyents a la Xarxa Natura 2000. Dins el programa, s’impartirà sensibilització i formació en matèria de reciclatge a més de 18.000 joves i adults en platges, col·legis, ajuntaments i en les fàbriques de Coca-Cola a Espanya.
En l’àmbit de l’economia circular, de la mà d’Associació Chelonia, s’impulsaran investigacions universitàries al voltant de la sostenibilitat marina i es compartiran amb els experts les dades i resultats obtinguts de la recollida de residus. Així mateix, es posarà en marxa un concurs que dotarà amb un capital llavor de 5.000 euros a una startup que fomenti la recerca i la creació de solucions a la problemàtica mediambiental generada pels residus en entorns marinel marc de l’economia circular. Addicionalment, tot el PET recollit es reintegrarà en la cadena de valor de Coca-Cola. Ana Gascón, directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola Iberia, ha assenyalat: “En aquesta nova edició de Mars Circulars ens hem marcat com a repte ampliar els objectius del projecte després dels excel·lents resultats que vam obtenir durant 2018. Així, comptem amb el compromís i la participació de tots els actors amb un paper rellevant en matèria de sostenibilitat ambiental en els entorns marins, sense perdre de vista la triple perspectiva: prevenció, retirada i sensibilització i economia circular “.
Per la seva banda, Carmen Gómez-Acebo, directora de Responsabilitat Corporativa de Coca-Cola European Partners Iberia, ha destacat: “Mars Circulars és un projecte amb una naturalesa tant integral com circular. A les tasques de neteja i conservació de platges i reserves marines se’ls sumen un treball de sensibilització sobre la ciutadania i l’impuls a la innovació en matèria científica per intentar trobar una solució definitiva a aquesta situació tan preocupant per al nostre planeta “.