Jean Goodall: Si protegim el medi ambient, estem protegint el futur de la nostra gent

La primatòloga Jean Goodall ha visitat aquesta setmana Barcelona on ha parlat de la iniciativa Forever Wild que l'Institut Jane Goodall ha endegat l'octubre d'aquest any per conscienciar el món sobre l'amenaça que suposa per a les espècies i els ecosistemes el tràfic il·legal d'animals. Goodall recorda que el desequilibri que provoca la sobreexplotació de les espècies no només afecta les espècies salvatges sinó també les persones que viuen d'aquests ecosistemes. Per això, diu Jean Goodall, es tan important protegir el medi ambient ja que a la vegada protegim el futur de la nostra gent.

Als anys 60, Jean Goodall va viatjar a Tanzània per començar les seves investigacions que han permès al món apropar-se als ximpancès salvatges. Veient l’estat crític en què es trobava aquesta espècie, l’any 1986 Goodall es va convertir en una de les més grans activistes per la defensa del medi ambient i de les especies, una tasca que realitza a través de l’Institut que porta el seu nom. Ara, als seus 84, Goodall ha impulsat Forever Wild per conscienciar sobre el perill que suposa el tràfic il·legal d’animals i continua viatjant pel món divulgant els reptes que hem d’afrontar per un futur millor.

[foto] 

Tal i com va explicar dijous 13 de desembre al CosmoCaixa de Barcelona, Jean Goodall observa un important i preocupant augment del tràfic il·legal d’animals i denuncia que una de les espècies que ella sempre ha protegit personalment i coneix d’aprop, els chimàncés, està greument amenaçada per la demanda de cries de ximpancès que hi ha a Asia, i en especial a la Xina, on s’ha posat de moda tenir ximpancès petits per a l’entreteniment. Això provoca que les màfies assassinin les mares ximpancès per robar-los les cries i traficar amb elles.

Altres animals amenaçats són els rinoceronts i els elefants a causa del material que composa la banya i els ullals. En aquest sentit, Goodall ha desmentit categòricament que la banya de rinoceront contingui propietats curatives com a vegades es diu. El que sí és cert és que tant la baya de rinoceront com els ullals d’elefant es paguen molt be i per això es produeix el tràfic que amenaça aquestes espècies. Segons Goodall, però, l’animal amb qui més es trafica al món és el pangolí, un mamífer folidot amb escames i de llengua molt llarga que viu a les zones tropicals d’Asia i Àfrica, i que és molt preuat per la seva carn, considerada una delicatessen a Xina i Vietnam. Una altra de les espècies amenaçades, i que Goodall mai hagués pensat que ho seria, és el lloro. Els lloros són capturats per a vendre’ls com a mascotes.

Segons l’informe de WWF el comerç il·legal d’animals és el tercer negoci il·legal del món (el primer són les armes i el segon les drogues) i mou entre 80000 i 20000 milions d’euros a l’any.
 
En les seves conferències i intervencions, Jean Goodall demana a la gent que no compri ni demani animals ja que si ningú els demana, deixaran de matar-los i de traficar amb ells.

Comparteix-me:

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...