[foto]
La Diputació de Barcelona vol contribuir a la reducció de materials plàstics d’un sol ús als municipis mitjançant campanyes de participació ciutadana que involucrin diferents sectors de la societat. En aquest sentit i en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, la Diputació té en marxa la campanya “Mercats Sostenibles”, que es desenvolupa als mercats municipals de la provincia de Barcelona, i que pretén incentivar que la clientela d’aquests mercats faci servir el carro o el cabàs i que porti de casa carmanyoles, tàpers i bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura, els llegums, el peix o la carn perquè els venedors no hagin de proporcionar-li bosses o envasos de plàstic. Es tracta d’una campanya que es desenvolupa en un espai de proximitat i de cohesió social en benefici del medi ambient i de la salut de les persones.
“Mercats Sostenibles” s’enriqueix amb el projecte educatiu “Aprenentatge i Servei” (ApS), que involucra alumnes d’ESO dels instituts veïns dels mercats municipals. Amb aquest projecte els i les joves aprenen a descobrir l’impacte dels plàstics d’un sol ús —i el model “d’usar i llençar”— sobre la salut i sobre el medi ambient, donen a conèixer la campanya a les seves famílies i als seus conciutadans, i es capaciten per plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.
Prevenció de residus, economia circular i canvi climàtic
La Diputació de Barcelona participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus —la darrera setmana de novembre— oferint més d’una cinquantena de recursos educatius i de sensibilització als municipis. La Setmana vol donar a conèixer les principals estratègies de reducció de residus arreu d’Europa amb l’organització d’accions concretes, així com la divulgació d’exemples reals que puguin ser models a seguir. En definitiva, es tracta de promoure canvis en el comportament quotidià de la ciutadania europea i orientar-la cap a hàbits de consum més sostenibles i responsables.
Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa el focus en l’impuls a les comunitats circulars. Amb conceptes innovadors com l’economia circular, la Diputació de Barcelona vol donar suport als ajuntaments per aconseguir el reaprofitament econòmic d’allò que fins ara es considerava un residu. La reutilització de materials és essencial perquè redueix el consum de recursos naturals no renovables i comporta, a més, una disminució de l’ús d’altres recursos vitals, com l’aigua i l’energia, contribuint a la reducció de les emissions de CO? causants de l’efecte hivernacle i del canvi climàtic.
Algunes activitats i eines que poden ajudar a la prevenció dels residus
- Jocs interactius educatius, per aprendre amb els més petits de la casa tot jugant El menjar no es llença
- Reptes per reduir el malbaratament alimentari: dibuixa les superheroïnes i superherois de l’aprofitament alimentari o quantifica el teu malbaratament.
- Receptes d’aprofitament boníssimes que ens expliquen els companys d’Espigoladors.
- Exposició virtual Reduïm Residus. Descobreix les característiques i la importància de la gestió dels residus amb l’objectiu d’afavorir i incrementar la participació de la ciutadania en la presa de decisions ambientals.
- No et pots perdre la Websèrie FTM (Fes-ho tu mateix!), on repassem 13 maneres de reduir els residus de manera dinàmica i visual.
- Exposició interactiva: Suma’t al repte de fer fora els plàstics.
- Revista Viure sense plàstics i infogràfies Fora plàstics.
L’impacte del plàstic al medi marí
En relació a la gestió dels residus, la Diputació de Barcelona impulsa també accions de protecció del medi natural, i concretament de l’espai marí i litoral. Així, des del Centre d’Estudis del Mar (CEM) de Sitges es duen a terme campanyes mensuals de neteja de platges amb participació ciutadana, en el marc del projecte “AvanCEM per una platja neta!” que busca conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem a la natura de forma incontrolada i, a més, promoure accions com la recollida de la brossa abocada a les platges. També es desenvolupen actuacions similars a zones forestals dels espais naturals protegits. Precisament just davant del Centre d’Estudis del Mar (CEM) de Sitges es conserva una de les millors praderies de posidònia del litoral català, una de les espècies endèmiques del Mediterrani.
[foto]
En la mateixa línia, la Diputació de Barcelona itinera l’exposició “Menys plàstics, més vida”, que aspira a sensibilitzar la població sobre l’impacte ambiental que tenen els residus plàstics en els ecosistemes marins. L’exposició presenta la problemàtica ambiental generada per l’ús generalitzat i inadequat dels plàstics i s’estructura en sis blocs temàtics: Plastic Paradise; Polseres d’aigua; Sopa de mar; Esports Nàutics; Un món de plàstic i Alternatives Sostenibles.
Més informació a https://www.diba.cat/mediambient
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.