[foto]
L’estudi indica que les persones de Catalunya estan cada vegada més conscienciades amb la cura del medi ambient i que això és una realitat que es veu reflectida en accions com la separació de residus per al seu posterior reciclatge. Prova d’això és que, segons l ‘ “Estudi d’hàbits de reciclatge” elaborat per l’Institut Apolda per Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a Espanya, el 81% dels andalusos declara disposar d’un espai a casa per dipositar els envasos a la galleda groc (envasos de plàstic, llaunes i brics).
En concret, les llars catalanes tenen una mitjana de 3,6 cubs per poder reciclar, una dada que augmenta respecte a l’any anterior, trencant així amb el mite que és difícil reciclar per la falta d’espai a casa. De fet, segons es desprèn d’aquest informe, els recicladors afirmen que separar els residus és una tasca important “tot i que no tothom ho faci” i que “reciclar bé els envasos és motiu d’orgull com a ciutadà”.
Pel que fa als gèneres, els que més reciclen són els homes. En concret, un 85,2% dels homes catalans assegura tenir a les seves llars més d’un espai a casa per separar i llençar els residus, i un d’ells destinat al contenidor groc. Per la seva banda, les dones es troben uns punts per sota amb un 81,7%. A nivell nacional aquesta xifra s’iguala, aconseguint el 79,9% en el cas de les dones i un 79,7% en el cas dels homes.
Pel que fa a la franja d’edat, l’exemple en matèria de reciclatge el donen les persones de més de 55 anys (86,7%), mentre que els joves entre 16 i 24 anys es troben a la cua amb un 77,4% de recicladors habitual.
Segons l’estudi, el 92,5% de les persones separades catalanes es declara recicladora A aquest grup li segueixen les persones amb parella estable (91,4%) i les persones vidues(89,6%)
Els resultats conclouen que la societat catalana cada vegada té menys dubtes a l’hora de dipositar els residus en el contenidor adequat. Així, el 80,2% afirma associar i tirar sempre al contenidor groc les ampolles, pots o garrafes de plàstic i el 71,3% en el cas dels brics. Les terrines o gots de iogurt de plàstic (70,3%) i les borses, embolcalls i paper film de plàstic (65,5%) són altres dels envasos que més es relacionen i dipositen en aquest contenidor. Per la seva banda, els aerosols (31,2%) i els tubs de pasta de dents (41,7%) són els que menys s’associen amb el contenidor groc i, per tant, els que menys es reciclen.
Ecoembes
Ecoembes (www.ecoembes.com) és l’entitat sense ànim de lucre que gestiona la recuperació i el reciclatge dels envasos de plàstic, les llaunes i els brics (contenidor groc) i els envasos de cartró i paper (contenidor blau) en tota Espanya.
En 2018, es van reciclar més de 1,4 milions de tones d’envasos lleugers i envasos de cartró i paper en tot el territori nacional, arribant a una taxa de reciclatge de 78,8%. Gràcies a aquest percentatge, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió de 1,6 milions de tones de CO2 a l’atmosfera o estalviar 6,2 milions de MWh. Així mateix, es van estalviar 20,3 milions de metres cúbics d’aigua.