Totes les companyies automobilístiques tenen molt clar que el futur del sector passa pel vehicle elèctric. Però aquesta aposta té, a hores d’ara, força dèficits. El principal és la manca de punts de recàrrega tant a la xarxa de carreteres com a les llars i a les empreses. Per posar-hi fil a l’agulla, Seat, Volkswagen Group España Distribución i Iberdrola han decidit unir-se per treballar plegats amb l’objectiu de fomentar la mobilitat elèctrica a l’Estat espanyol.
En concret, i seguint el pla de mobilitat de la companyia elèctrica, en els pròxims cinc anys s’instal·laran 150.000 carregadors elèctrics a domicilis particulars, empreses i a la via pública i en el cas de les autovies i corredors principals de la xarxa de carreteres de l’estat s’instal·laran punts de recàrrega ràpida i ultraràpida. “Actualment només tenim 7.000 punts de recàrrega públics en tot el territori espanyol, estem a la cua d’Europa i això ens fa ser poc competitius i atractius a l’hora de penetrar en el vehicle elèctric”, ha afirmat el Director d’Estratègia de SEAT, Josep Maria Recasens.
Per la seva banda el CEO del Grup Volkswagen i president del Consell d’Administració de SEAT, Herbert Diess ha indicat que “la mobilitat elèctrica està guanyant terreny i la demanda d’estacions de càrrega i electricitat neta està augmentat” i considera que “ara més que mai és fonamental establir un servei integral d’infraestructura de recàrrega a tota Espanya”. L’acord entre les tres companyies “constata la necessitat de seguir col·laborant amb tots els agents per respondre als reptes d’una mobilitat basada en energia neta i sense emissions de CO2” i poder atendre “a les demandes d’una societat compromesa amb la reducció de la contaminació i l’increment de l’eficiència energètica”, ha explicat el President d’Iberdrola, Ignacio Galán. A parer del directiu l’aposta per l’energia verda comportarà a més “la reactivació econòmica i la creació de llocs de feina”.
En aquest mateix sentit Recasens reclama la col·laboració de totes les administracions i poders públics de l’Estat per regular normativament el pas del vehicle de combustió a l’elèctric. “Com que es produeix en massa la transició ha de ser molt racional, ordenada i coordinada” amb la implicació ferma i decidida de tots els sectors relacionats amb aquest canvi. “No és lògic que nosaltres fem una aposta pel cotxe elèctric però la resta d’actors no ens acompanyin en aquest viatge”, ha conclòs Recasens.
L’aposta de SEAT i Volkswagen pel vehicle elèctric
SEAT fa unes setmanes que va anunciar la inversió, fins al 2025, de 5.000 milions d’euros per a nous projectes d’investigació i desenvolupament per electrificar la gamma de vehicles, així com els equips i plantes de producció. A més SEAT ha creat SEATMÓ, una nova marca centrada a promoure la mobilitat sostenible que ofereix patinets i motos elèctriques i que a parer del Director d’Estratègia de la companyia és un servei de mobilitat “molt adequat pels moments que estem vivint perquè la mobilitat és individual i per tant em protegeixo jo mateix i perquè la subscripció ofereix avantatges econòmiques per l’usuari”.
Iberdrola ja ha posat 140 punts de recàrrega a les instal·lacions que la companyia té a Martorell i s’estan estudiant solucions energètiques per disminuir les emissions de CO2 a les plantes i concessionaris de les dues empreses automobilístiques amb l’anàlisi de propostes en l’àmbit de l’autoconsum, la instal·lació de plafons solars, el subministrament d’energia 100% verda i la implantació de solucions d’eficiència energètica.
Pel que fa als cotxes, aquest any i el proper, SEAT i CUPRA trauran al mercat cinc nous models elèctrics i híbrids endollables que s’afegiran a la versió elèctrica del SEAT Mii que ja està a la venda, mentre que les diferents marques del grup Volkswagen ja disposen d’una àmplia gamma de models 100% elèctrics i en el pròxim any i mig posarà a la venda vuit nous models elèctrics i quatre híbrids.