El president assegura que el nou executiu neix amb musculatura política i amb qualitat i eficàcia

En el nou govern continuista d'Artur Mas, que prenia possessió el 27 de desembre i feia el traspàs de carteres el 28, Santi Vila ve a substituir Lluís Recoder, que deixa per voluntat pròpia la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Pel que fa a l'altra conselleria de Medi Ambient, Josep Ma Pelegrí repeteix com a conseller d'Agricultura, Ramaderia,Pesca, Alimentació i Medi Natural. Durant la presa de possessió del nou Consell Executiu, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que aquest ha de ser un "Govern de diàleg permanent i de paraula, no de soroll ni de crits". En aquest sentit, ha reclamat un diàleg tant dins com a fora de Catalunya, i ha assegurat que "és necessari mantenir el diàleg institucional amb l'Estat, per moltes diferències ideològiques i de projecte que puguem tenir". "El diàleg i les paraules hi han de ser sempre", ha conclòs. El president ha llençat aquest missatge després que els dotze membres del nou Executiu, juntament amb el secretari de Govern, hagin pres possessió del càrrec en una cerimònia institucional celebrada al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

[foto] 

Artur Mas destaca que els tres reptes del nou Govern són “aixecar el país econòmicament, mantenir la cohesió social i donar la veu del poble a Catalunya perquè puguem decidir el nostre futur col·lectiu” 

Artur Mas ha recordat que el Govern que avui s’ha constituït s’enfronta a tres grans reptes de futur. D’una banda, “aixecar el país econòmicament” i donar la volta “a la tendència de recessió i a la manca de feina al país”; de l’altra, “mantenir la cohesió social”, ja que, tal i com ha subratllat el president “és un tresor fonamental que hem de saber preservar”; i, per últim, “donar la veu del poble a Catalunya perquè puguem decidir lliurement i pacíficament quin ha de ser el nostre futur col·lectiu”.

Per fer front a aquests tres grans reptes de país, el president Mas ha apostat per un “Govern de decisions, capaç de decidir i, per tant, no només de paraula, sinó també de fets”, i ha demanat agafar l’exemple de l’anterior Govern en el sentit de ser un Executiu “fiable i transparent, que digui la veritat des del primer dia”.

També ha reclamat un “Govern autoexigent, humil en el seu comportament”, perquè les circumstàncies actuals superen les capacitats de qualsevol lideratge, i “sensible amb el patiment creixent de molta part de la població”.

“El Govern neix amb musculatura política, perquè els temps ho exigeixen i ho demanen, però que no ha de perdre ni un gram de qualitat ni eficàcia”, ha afirmat el president. En aquest sentit, Artur Mas ha remarcat que les dues vessants han d’anar juntes i per això ha demanat als consellers i conselleres que mantinguin “viva la flama de l’esperança, de la confiança, de la il·lusió i del compromís”.

Agraïment a un Govern eficaç
Un cop feta efectiva la presa de possessió dels càrrecs del nou Govern, el president ha volgut agrair molt sincerament la feina feta per tots els conselleres i conselleres de l’anterior Govern, destacant la seva “dedicació sense límits”, “el compromís total” i “l’eficàcia del Govern”, que “ha resolt molt més problemes dels que hagi pogut crear”. Artur Mas ha lloat la tasca de tot l’Executiu i ha remarcat que aquesta ha estat possible gràcies a “molta cohesió interna i a un bon clima”, dos trets que ha desitjat que continuïn presidint el dia a dia de la governabilitat.

Després d’agrair la feina dels consellers que ja no repetiran en el càrrec, ha donat la benvinguda als nous membres i ha assegurat que el que cal ara “és sobretot fer un gran esforç, tenir dedicació i tots els encerts possibles”. En aquest sentit, el president ha afirmat que en els propers anys hi haurà molts esculls i obstacles a superar, però ha remarcat que “hi ha possibilitats de sortir-se’n i de sortir-se’n bé”.

Santi Vila, alcalde de Figueres DES DEL 2007, conseller de Territori i Sostenibilitat al nou govern d’Artur Mas
Nascut a Granollers fa 39 anys, Vila ha viscut i estudiat des de petit a Figueres i a la Universitat de Girona on es va llicenciar en Lletres el 1995 i on hi va cursar els cursos de doctorat. Pel que fa a la política activa va començar com a regidor a l’ajuntament de Figueres l’any 1999 i va guanyar-ne l’alcaldia el 2007. L’actual era, per tant, la seva segona legislatura municipal. En temes ambientals, Vila ha destacat en ser el primer alcalde de les comarques gironines en signar el Pacte d’Alcaldes per la Sostenibilitat l’any 2009. Aquell mateix any creava a Figueres l’Agència Local de l’Energia i inaugurava el primer autobús urbà elèctric de Catalunya. També en clau d’estalvi energètic i en favor de les energies renovables, l’any 2011 inaugurava una pèrgola amb coberta fotovoltaica a la plaça Catalunya de Figueres, també coneguda com la plaça del mercat.

Santi Vila és un dels valors en alça entre les files de CDC. De perfil socialdemòcrata i moderat en l’eix sobiranista, és alcalde de Figueres des de l’any 2007, i un dels homes forts de CiU a les comarques gironines. Tant és així, que la federació el va designar cap de llista de CiU a les eleccions al Parlament en 2010, i va repetir en el lloc en aquests passats comicis del 25 de novembre. De fet, la seva carrera política va començar com a regidor a Figueres en 1999, cosa que ha marcat en ell sempre un fort esperit municipalista. Va ser escollit diputat a la cambra catalana en 2006. Des d’aleshores, el seu ascens dins de CDC i CiU no s’ha aturat.

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, està considerat un polític moderat, liberal, però amb una sensibilitat social i territorial. Vila s’ha fet destacar dins de CiU pel seu perfil dialogant i compromès amb el catalanisme.
Ara bé, Vila no amaga, si les té, discrepàncies amb polítiques que puguin malmetre serveis socials. Fa unes setmanes només, i en el seu paper de president de la Fundació Salut Empordà, Vila no va dubtar a criticar la privatització de la gestió del CAP de l’Escala (Alt Empordà), impulsada pel Govern de CiU.

Precisament aquest caràcter frontissa ha estat un dels valors que l’ha fet apropar-se cada cop més a l’entorn directe del president Artur Mas. Tot i que no havia destacat mai dins de CDC per tenir un perfil independentista clar, sinó tot el contrari, el passat Onze de Setembre va ser un dels alcaldes que va posar a disposició dels ciutadans autobusos per assistir a la manifestació de la Diada per demanar un estat propi per Catalunya.

Nascut el 1973 a Granollers, Santi Vila ha realitzat els seus estudis primaris i secundaris a l’escola La Salle de Figueres. Després de cursar el COU a l’IES Alexandre Deulofeu va iniciar la carrera de Lletres a la Universitat de Girona. Llicenciat el 1995, posteriorment va dur a terme els cursos de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la UdG.

Josep Ma Pelegrí, repeteix a Agricultura, Ramaderia,Pesca, Alimentació i Medi Natural
Josep Maria Pelegrí neix a Lleida l’any 1965. És llicenciat en Dret i milita a Unió Democràtica des del 1982. Ha estat el conseller d’Agricultura aquesta última legislatura, però no és la primera vegada que forma part del govern de la Generalitat. Pelegrí va ser conseller de governació i relacions institucionals en substitució de Núria de Gispert, l’últim any de presidència de Jordi Pujol. Dins el partit ha tingut diferents responsabilitats. Fins que l’any 2004 es va convertir en el número dos d’Unió, darrere de Duran i Lleida, quan va ser escollit secretari general. Càrrec en què es manté gairebé deu anys després. Pelegrí és, a més, membre del Consell Nacional del partit democratacristià. I forma part de l’executiva Nacional de Convergència i Unió.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat el 27 de desembre el decret de nomenament del nou Consell Executiu. Els consellers que integren el nou Govern són:

Joana Ortega.- consellera de Governació i Relacions Institucionals i vicepresidenta del Govern

Francesc Homs.- conseller de la Presidència

Andreu Mas-Colell.- conseller d’Economia i Coneixement

Irene Rigau.- consellera d’Ensenyament

Boi Ruiz.- conseller de Salut

Ramon Espadaler.- conseller d’Interior

Santi Vila.- conseller de Territori i Sostenibilitat

Ferran Mascarell.- conseller de Cultura

Josep Maria Pelegrí.- conseller d’Agricultura, Ramaderia , Pesca, Alimentació i Medi Natural

Neus Munté.- consellera de Benestar Social i Família

Felip Puig.- conseller d’Empresa i Ocupació

Germà Gordó.- conseller de Justícia

Els nous membres han pres possessió dels seus càrrecs el dijous, 27 de desembre, al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en un acte presidit pel president

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...