“Des de la inauguració de la primera, les electrolineres de l’AMB ja han distribuït 132.000 kWh, la qual cosa equival a un recorregut de 940.000 km sense emetre gasos contaminants a les ciutats metropolitanes”, ha assenyalat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda.
Aquest nou punt de recàrrega metropolità, que permet carregar el 80% de la bateria en 20-30 minuts, se suma als que ja funcionen al Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Joan Despí. Properament, l’AMB posarà en funcionament nous punts als municipis de Montcada i Reixac i Badalona, Sant Cugat del Vallès, Barberà del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Pallejà. Així mateix, aquest estiu l’AMB preveu que la xarxa metropolitana de punts de recàrrega ràpida arribi a les 10 electrolineres.
Aquests punts de recàrrega ràpida disposen de tres connectors (Mennekes, CHAdeMO i COMBO CCS) per donar servei a qualsevol vehicle elèctric del mercat. A més, les 10 electrolineres de l’AMB, com és el cas de la de Gavà, també disposaran de dos endolls Schuko, que permeten recarregar la bateria d’una moto o d’una bicicleta elèctriques.
Foment de la intermodalitat bicicleta-transport públic
Aprofitant la inauguració de l’electrolinera, s’ha presentat el nou projecte, una prova pilot, d’aparcament segur de bicicletes de gran capacitat que l’AMB està dissenyant a l’estació de Renfe de Gavà, que permetrà emmagatzemar un total de 100 bicicletes i fomentar la intermodalitat entre la bicicleta i el transport públic, tot promovent una mobilitat més sostenible. Aquest nou model d’aparcament funcionarà coordinadament amb la mateixa targeta del servei d’aparcament segur de bicis metropolità Bicibox.
L’Ajuntament de Gavà també ha presentat el projecte de prolongació del carril bici pel carrer Barcelona, que facilitarà l’accés a l’estació de Renfe i connectarà amb el futur aparcament de gran capacitat que està dissenyant l’AMB. L’objectiu d’aquesta actuació, que consistirà en l’arranjament i implantació de carril bici de 288 metres al carrer Barcelona, és completar la xarxa pedalable al voltant de l’estació per connectar amb les vies pedalables existents a l’avinguda Bertran i Güell i la rambla de Salvador Lluch, connectar el polígon industrial La Post i també la via d’accés a l’estació del ferrocarril.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha destacat que aquest projecte “ens ha de permetre avançar, de manera decidida, cap a l’objectiu de promoure una mobilitat més sostenible i més segura, una mobilitat neta i saludable en consonància amb el model de ciutat que estem construint”. Sánchez ha recordat que Gavà forma part de la Red Española de Ciudades por el Clima i està adherida al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia “uns compromisos que es tradueixen en accions com les que presentem avui”.
El consistori preveu presentar aquest projecte de carril pedalable a la nova convocatòria de subvencions per a la realització de carrils bici als municipis de la metròpolis que properament llançarà l’AMB, que permetrà finançar-lo fins al 50%. Aquesta segona convocatòria està relacionada amb la primera que va fer l’AMB, amb molt d’èxit, entre 2016 i 2017, amb un total de 2 milions d’euros de subvenció per part de l’organisme metropolità i un impacte econòmic total de més de 5 milions d’euros.
En aquest context de promoció de la bici com a mitjà de transport urbà diari i sostenible, l’Ajuntament de Gavà ja disposa actualment d’un total de 20 bicicletes elèctriques cedides per l’AMB, de les convocatòries llançades per l’organisme metropolità durant els anys 2014 (8 unitats), 2015 (4 unitats) i 2016 (8 unitats). Després de l’èxit, l’Ajuntament de Gavà n’ha sol•licitat 8 unitats més per a la convocatòria de 2017, que es resoldrà properament. L’alcaldessa ha explicat que “actualment aquestes bicicletes estan a disposició dels treballadors i treballadores municipals per als desplaçaments vinculats a la feina. No obstant això estem estudiant ampliar l’ús social i posar-les a disposició d’altres col•lectius com ara els estudiants”.
“Amb totes aquestes accions tornem a fer nous passos per promoure una mobilitat molt més sostenible i neta als municipis, amb l’impuls de les infraestructures necessàries per fer-ho real”, ha assenyalat Poveda, recordant el repte de l’AMB de combatre la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire.