Salvar les oliveres monumentals, la proposta del GEPEC-EdC per aquest Giving Tuesday

Aquest dimarts 1 de desembre e celebra arreu del món el conegut com Giving Tuesday, cita anual en la qual entitats d'àmbits diversos conviden a la ciutadania a aportar donatius pels seus projectes solidaris. Una d'aquestes entitats és el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), que, coincidint amb el Dia Mundial de l'Olivera, vol donar un nou impuls a la seva campanya per protegir les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre iniciada ara fa aproximadament un any.

[foto]

L’entitat ecologista recull donatius per tirar endavant un ambiciós projecte, enfocat a salvar de l’espoli les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre. A la fotografia: Olivera monumental a Ulldecona. Autora: Aura Colomé


Un patrimoni únic però amenaçat

 
Quan parlem d’oliveres monumentals ens referim a arbres de centenars o fins i tot milers d’anys, exemplars imponents que al nostre territori es concentren majoritàriament al voltant del riu Sènia i que, units a enjubs, barraques, marges de pedra seca i més elements patrimonials formen un dels paisatges agraris més antics d’Europa. És tal la importància de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre que l’any 2018 la FAO (l’organització de les Nacions Unides en agricultura i alimentació) les va declarar Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial, declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
 
Però que les oliveres monumentals siguin un patrimoni únic no n’assegura la protecció: fa anys que un lucratiu negoci basat en l’arrencada i el comerç d’oliveres monumentals té lloc a les Terres de l’Ebre. Exemplars centenaris i mil·lenaris són espoliats per anar a parar a jardins privats o places públiques de l’estranger, un procés que acaba matant moltes oliveres i en deixa d’altres, massa grans per transportar, convertides en llenya.
 
Un projecte ambiciós però necessari
 
El GEPEC-EdC fa molts anys que lluita per salvar les oliveres monumentals del sud de Catalunya, treballant amb plataformes arrelades al territori com Salvem lo Montsià. La feina feta va resultar en la recent aprovació per part de la Generalitat de Catalunya d’una llei de protecció de les oliveres monumentals, una llei que, no obstant, és massa laxa i no protegeix tots els exemplars. Per això, el GEPEC-EdC fa un pas més enllà i proposa blindar les oliveres a partir de la compra de les finques on s’alcen. 
 
Així, els donatius recollits durant la campanya del Giving Tuesday es destinaran a l’adquisició de les finques d’oliveres monumentals de major valor patrimonial, claus per assegurar la futura conservació d’aquests arbres i el seu paisatge. Englobant aquestes finques dins el que han batejat com “La Reserva de les Oliveres Monumentals de les Terres de l’Ebre”, des de l’entitat volen revaloritzar la conservació i cultiu de les oliveres monumentals per convertir-les en un motor econòmic de les poblacions on es troben.
 
El calendari del projecte inclou la producció d’oli seguint un model d’agricultura ecològica que beneficiï a pagesia i propietat, l’execució d’accions per potenciar la fauna de les finques i la restauració dels seus elements patrimonials, la preparació d’itineraris i material gràfic per difondre la importància dels espais, etc. Tot això anirà de la mà d’un altre projecte educatiu i de sensibilització iniciat enguany per l’entitat, anomenat “Oliveres vives, territori viu” i enfocat a acostar la població infantil al conreu d’oliveres monumentals i el valuós patrimoni natural i cultural que representa.
 
Donar per les oliveres té premi
 
Aprofitant la celebració del Giving Tuesday, el GEPEC-EdC ha creat un portal a la seva pàgina web des d’on es poden realitzar donatius pel projecte, que aniran a parar a un fons per a la custòdia de les oliveres monumentals i permetran adquirir en els propers anys part de les finques on hi ha aquestes oliveres.
 
Les persones que facin una aportació rebran a casa seva el calendari de l’entitat pel 2021, elaborat amb fotos, textos, il·lustracions i poemes sobre les oliveres monumentals.
 
Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...