Rural(ment), una eina per afavorir el benestar emocional de la pagesia

Creada per la Talaia Pagesa, Rural(ment) posa el focus en el benestar de la pagesia per impulsar el seu optimisme a partir de la música com a eina connectora que obri les emocions.Sense defugir les múltiples problemàtiques que afecten al sector i que ja tenen altres vies i actors d'expressió, Rural(ment) busca construir un relat positiu i amable en la pagesia. La proposta, que neix amb l'objectiu de replicar-la en altres territoris de Catalunya, s'estrena aquest divendres 22 de març a Vic, coincidint amb el Mercat del Ram,.

Davant una pagesia pessimista amb el present i el futur i amb el malestar que això comporta, , Rural(ment) pretén acostar-se al benestar emocional d’aquesta pagesia i acompanyar-la a transitar cap a models més saludables, tant per les persones com pels projectes que gestionen

Ho faran posant l’atenció al món emocional per facilitar relats agraris des de la consciència, l’optimisme i l’esperança. Molt en la línia de les etiquetes de #pagesiaoptimista i #pagesiafeliç que ja havien sorgit de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa.

Per això, davant la constatació d’un dèficit d’espais per abordar la salut emocional de la pagesia, Rural(ment) neix amb la vocació de ser un baluard creatiu, disruptiu i valent on explorar de la mà de la música les emocions de les persones pageses que treballen al al camp.

Per fer-ho s’ha incorporat al Grup Motor de Talaia Pagesa a una consultora sistèmica, amb l’objectiu de materialitzar metodologies que generin impactes positius a les persones pageses que participin de Rural(ment).

S’ha creat una experiència basada en un recorregut per les emocions, la música i el dia a dia de les feines del camp. Amb la música, com a eina connectora, es buscarà obrir l’univers emocional de la pagesia i acostar-se a allò que està més amagat.

Ho faran de la mà de Cèlia Clotes, especialista en acompanyament sistèmic al món rural, i Jonaina Salvador, artista-soprano i creadora del mètode terapèutic NSR.

Tot plegat, en la línia de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa, però amb uns objectius ja més focalitzats, avançant de forma col·lectiva cap a la sobirania emocional de la pagesia, que faciliti el treball i la presa de decisions i millorar el seu estat de benestar.

L’estrena de Rural(ment) serà el divendres 22 de març a Vic, altre cop coincidint amb el Mercat del Ram, en aquest cas a l’espai de l’Institut del Teatre

Neus Monllor i Dirk Madriles, dues de les persones inspiradores de la Talaia Pagesa, obriran la jornada explicant com s’ha arribat a la Talaia Pagesa 2024.

El gruix de matí, però, anirà dinamitzat per Cèlia Clotes i Jonaina Salvador, que de la mà de la música i de la pagesia participant en l’experiència buscaran resposta a les preguntes «A què sona la pagesia d’avui?» i «A què sona la pagesia del futur?».

Finalment, sota l’epígraf «Un sol poble, una sola veu», altre cop Monllor i Madriles tancaran l’estrena de Rural(ment).

Una experiència hereva de les dues primeres edicions de la Talaia Pagesa

La Talaia Pagesa s’aplega per primera vegada el 2022 a Vic, també coincidint amb el Mercat del Ram. Neix com un espai inclusiu, divers i actiu que doni resposta als reptes de la pagesia catalana. Ho fan, a diferència d’experiències similars, només donant protagonisme a les persones pageses que hi participen, sense cap propòsit tècnic i polític, només per actuar de manera coral, optimista i arrelada per explorar escenaris de futur de la pagesia.

Davant la inquietud compartida de diferents persones amb la certesa que calen espais que esdevinguin punt de trobada i facin d’altaveu de la pagesia catalana, enxarxant experiències engrescadores i generant un relat optimista, Talaia Pagesa ja crea aquell any 2022 un ambient de cooperació, confiança i treball que permet definir les passes següents.

El compromís és generar un espai nou, transgressor, directe, àgil i engrescador que alterni el punt d’encontre i trobada social amb la creació de xarxa i espai d’intercanvi d’experiències i d’altaveu dels reptes de la pagesia.

L’any 2023, en la segona edició, ja es posa l’accent en la pagesia de mirada humana, amb ànima, arrelada a la vida i al territori. S’hi presenta el Manifest Fundacional de la Talaia Pagesa i es fixen les bases perquè després de dos anys creant un espai d’encontre, diàleg i intercanvi amb la pagesia, el 2024 rebrota la Talaia en forma de Rural(ment).

La nova proposta neix de la reflexió que la Talaia Pagesa necessita trobar un nou propòsit a través d’una iniciativa disruptiva i útil que acompanyi la pagesia en el procés de transició, mirant a les emocions i la cultura com a elements innovadors i eines del canvi

En definitiva, un espai de suport mutu on explorar com se sent la pagesia i com ho expressa a través de la música, dibuixant les emocions en forma de melodies, compassos i ritmes. I alhora continuar escoltant i donant veu a la pagesia de mirada humana, tot construint i difonent un relat que posi en valor l’univers rural i aquesta pagesia davant de la societat.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...