Risc fort d’allaus a l’Aran-Franja Nord Pallaresa

Protecció Civil de la Generalitat ha ampliat per avui dimarts i demà dimecres, la Prealerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT, pel nivell de perill FORT (4, en l'Escala europea de Perill d'Allaus, en la que 5 és el nivell màxim), a l'Aran i Franja Nord de la Pallaresa (Val d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), segons la darrera actualització del Institut Geològic de Catalunya.

Aquest perill, d’acord amb la previsió del IGC, s’esdevé dels gruixos de neu acumulats per les nevades dels darrers dies en aquestes zones. Així ens trobem que a 2.200 metres s’han acumulat entre 40 i 50 cm de neu recent, seca i freda. Aquesta disposició de la neu conjuntament amb l’entrada de vent, que ha estat fort de component nord-oest, ha facilitat grans sobreacumulacions en orientacions est i sud. De cara a aquesta nit, es preveu que les nevades es reactivin.

Amb aquestes condicions es poden produir freqüents allaus de neu recent a qualsevol orientació i allaus de placa i de vent en orientacions est i sud.

També es preveu que s’incrementi aquesta probabilitat durant la nit i matinada per la neu nova que caurà i la sobreacumulació damunt la neu caiguda. Pel que fa al tipus d’allaus, aquests podrien ser de mida mitjana, suficient per colgar un grup de persones o malmetre un vehicle pesat. Demà dimecres, alguna allau podria ser gran i arribar a fons de vall, amb capacitat per malmetre alguna infraestructura o petita edificació.

L’episodi de prealerta de l’ALLAUCAT pel perill d’allaus alt a l’Aran i Franja Nord de la Pallaresa (Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça) es va iniciar el passat dissabte i amb el dia d’avui té una duració de quatre dies consecutius amb la previsió de que s’allargui, també, demà. Es tracta, doncs, d’un episodi important de perill d’allaus en el context d’una campanya de nevades importants a aquesta zona del Pirineu.

Mentre duri el perill d’allaus, la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència en les activitats d’alta muntanya, i sobretot no practicar l’esquí fora de les zones delimitades. En definitiva, prendre consciència del risc i extremar les mesures d’autoprotecció. Escoltar la ràdio i la televisió i consultar les webs d’informació meteorològica i viària i consultar els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya)

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...