Aquestes mesures de regulació a la zona de lleure de l'espai natural que es troba situada al costat de les aigües, a la riba esquerra del pantà, es realitzen pel fet de ser un punt de concentració d'un elevat nombre de visitants, especialment els mesos d'estiu i caps de setmana, atrets per la singularitat i per la situació geogràfica de l'espai, amb els conseqüents problemes que comporta per a la conservació de l'entorn.

A partir d’aquest dimarts i fins al 12 de setembre, estarà activa la prova pilot per regular els accessos amb vehicles a la vall de Sau, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb l’entrada en servei del sistema de reserva prèvia per les places d’aparcament de l’àrea d’esplai del pantà. La mesura, que compta amb la participació de l’Ajuntament de Vilanova de Sau i del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, es complementa amb un reforç dels informadors situats a la presa de Sau i a l’àrea d’esplai i una millora de la senyalització al conjunt de la zona.

La regulació dels accessos amb vehicles motoritzats es complementa amb l’establiment d’una normativa específica per a tots els usuaris de l’espai natural, i que entre altres mesures recorda la prohibició de fer foc ni utilitzar fogonets o aparells similars, així com l’acampada i la pernoctació. Tampoc està permès instal·lar taules, cadires, hamaques, tendals, paravents, tendes, ni infraestructures similars, ni posar música o fer soroll.

Reserva d’aparcament obligatòria

Les mesures adoptades obliguen a tots els usuaris haver de reservar obligatòriament l’aparcament a través d’una aplicació web, per poder accedir a l’àrea de lleure del pantà. El control d’accés estarà situat a l’entrada de la presa del pantà i les reserves es poden realitzar i pagar telemàticament fins al mateix dia de l’estada i mentre hi hagi places disponibles.

El preu de l’aparcament és de cinc euros per cotxe, mentre que les motos hauran de pagar dos euros. Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir el cost de dos informadors ambientals i dels serveis oferts a l’àrea d’esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per a mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Increment dels usuaris aquest any

L’any 2020, tot i el període de confinament per la pandèmia de la COVID-19, el nombre de visitants en aquesta zona de la vall de Sau va créixer un 39% respecte el 2019, i un 100% si es compara amb el període d’estiu d’aquell any, entre els mesos de juliol i setembre. La mateixa tendència a l’alça s’ha mantingut durant el primer semestre de 2021.

Aquest creixement de visitants està provocant diversos efectes directes i indirectes sobre aquest espai, principalment per problemes de seguretat ciutadana, degradació de l’entorn, molèsties als residents, pèrdua de valor del territori com a destinació d’ecoturisme, insatisfacció en la visita i despesa econòmica lligada al manteniment dels serveis oferts.

El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona va iniciar a principis d’any un treball d’avaluació de la percepció, necessitats i demandes de les persones que viuen, treballen i visiten la vall de Sau, amb la intenció d’elaborar una proposta de millora consensuada amb el territori, amb enquestes a l’àrea i entrevistes als residents, administracions, cossos de seguretat i empreses de la zona. Tots els col·lectius consultats van creure en la necessitat d’una regulació dels accessos i del pagament d’una ecotaxa per tal de millorar i fer el manteniment dels serveis pels usuaris.

 

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...