Què en sabem de les aus migratòries?

Avui és el Dia Internacional de les Aus Migratòries, una data que des del 2006 ens recorda la necessitat de preservar les aus migratòries i els seus hàbitats. Per això, cada any es duu a terme una campanya global de conscienciació i sensibilització sobre la importància d'aquestes aus per als nostres ecosistemes.

[foto]
Les aus migratòries recorren cada any milers de quilòmetres arreu del món. Per a nosaltres, creen espectacles meravellosos al cel quan arriben volant en manada, però tenen una importància cabdal en el nostre ecosistema. Ocells tan coneguts com el Rossinyol o l’Oreneta es desplacen d’una banda a l’altra del món per trobar un lloc on reproduir-se alimentar-se i refugiar-se de la calor o el fred. Són animals que es caracteritzen per criar els seus pollets en un lloc i passar la resta de l’any en un altre.

Segons l’època de migració, les aus migratòries poden ser hivernals o estivals. 
– Els migradors hivernals són tots aquells ocells que viatgen per trobar llocs on la temperatura és més preda, sempre perseguint l’hivern o la tardor. 
– Els ocells estivals, per altra banda, són aquells que persegueixen l’estiu i la primavera, les estacions més càlides. D’aquests, n’hi ha que viatgen llargues distàncies d’un hemisferi a l’altre; i n’hi ha que fan viatges més curts com del nord d’Europa al sud. 

Un viatge ple de perills 
La migració no és un trajecte fàcil per a les aus, han de fer front a la falta d’aliment, al mal temps i als depredadors. A més, han d’esquivar les dificultats causades pels humans, a les quals se suma la desaparició d’hàbitats naturals on puguin aturar-se a descansar.

Els aiguamolls de l’Empordà o de l’Ebre són paisatges idonis perquè els ocells descansin dels llargs viatges, on poden refrescar-se i buscar menjar. Ornitòlegs que estudien el fenomen migratori de les aus afirmen que en els darrers anys s’ha observat un descens de les migracions i ho atribueixen a una temperatura més càlida als hiverns. També s’observa que aus que neixen als aiguamolls quan són adultes migren, però que quan s’aparellen i formen nius abandonen la migració.

Comparteix-me:

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que tindrà lloc del 15 al 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...