Què cal saber sobre la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica, coneguda també com a vespa velutina, és una espècie vinguda del sud-est asiàtic i que cada vegada s'ha acomodat més al nostre país. A Europa han trobat el clima ideal per desenvolupar-se, on hi troba aliment i on no hi té cap enemic natural. Això ha fet que s'expandeixi ràpidament pel continent i es converteixi en una espècie invasora. Ara, ja és possible, i fins i tot habitual, trobar els seus nius per tots els pobles de Catalunya. Més enllà de les molestes picades que ens pot causar als humans, la vespa velutina és molt perillosa pels ecosistemes autòctons, ja que ataca les abelles pol·linitzadores i alimenta les seves cries amb els seus cossos. Com actuar, doncs, davant d'aquesta situació?

[foto]

Com podem diferenciar una vespa asiàtica de la resta de vespes?
La vespa asiàtica es diferencia fàcilment de la resta de vespes europees pel seu color fosc, amb una única línia de color groc en el quart segment de l’abdomen. A més, és l’única de les vespes que té la meitat superior de les potes fosques, i la meitat inferior de color groc. 

Són perilloses? 
La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona i només ataquen quan se senten amenaçades. Per això es recomana no acostar-se a menys de cinc metres dels nius.
Tot i que les seves picades no són més doloroses que les de les vespes autòctones i no representen un perill evident per a la salut humana, són altament destructives pel que fa a la biodiversitat dels ecosistemes propis i a l’apicultura. Desplacen les vespes autòctones i durant l’època de cria cacen centenars d’abelles a diari per poder alimentar les seves larves. 

Com detectar un niu de vespa asiàtica?
Els nius estan fets d’un material que recorda al paper maixé, que les vespes elaboren a partir de fibra de fusta i la seva pròpia saliva. Tenen forma d’esfera o de pera i poden arribar a mesurar uns 60 centímetres. Normalment els acostumen a penjar en la part alta dels arbres, tot i que també és possible que els construeixin a nivell de terra o en edificis. 

En quina època de l’any podem trobar més vespes asiàtiques?
Durant els mesos de primavera i estiu, les vespes estan més actives. Durant els mesos de tardor i hivern les reines abandonen el niu per buscar llocs més càlids i deixen que la resta de vespes morin dins del niu.
Al març, quan torna la primavera, les reines surten de la hibernació i creen noves colònies, construint un niu de la mida d’una taronja, en ruscos buits o altres refugis. A partir de maig apareixen les primeres vespes obreres al niu primari, que són les encarregades de fabricar el nou niu on s’instal·larà la colònia.
Quan arriba la tardor, la reina produeix unes 500 vespes reines que fundaran les noves colònies a l’any següent. Llavors, aquest niu és abandonat i després d’hibernar les reines de manera separada, ja no serà reutilitzat.

Què fer en cas de detectar un exemplar de vespa asiàtica?
Si es detecta un exemplar o un niu de vespa asiàtica cal mantenir una distància de seguretat, i no intentar capturar la vespa per evitar picades. Cal posar-se automàticament amb contacte amb l’Ajuntament pertinent, per activar el protocol. És molt útil, si és possible, adjuntar una fotografia del niu. Els agents especialistes de la Generalitat o la Diputació, poden eliminar els nius a la tardor, el mètode més efectiu per reduir el seu nombre. 

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...