Puigcerdà acull aquests dies la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que es celebra fins aquest divendres 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i pròsperes. les economies dels territoris de muntanya.

Del 15 al 18 d’octubre se celebra a Puigcerdà la XIII edició del Congrés Europeu de la Muntanya (European Mountain Convention, EMC), organitzat per Euromontana, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

El tema central el Congrés serà el repte d’atraure, acollir activitat econòmica i població als territoris de muntanya, juntament amb la visió 2050 per a les zones de muntanya, que es va definir durant l’anterior Congrés Europeu de la Muntanya (Calàbria, Itàlia) el 2022. Així, aquest congrés se centrarà a estudiar com fer que les economies de muntanya siguin més sostenibles, resilients i pròsperes.

Les economies de muntanya es basen en sectors que són el motor d’aquestes zones, proporcionen ocupació a les comunitats locals i serveis ecosistèmics essencials per a la societat en general, i sovint s’integren en identitats i valors territorials.

Alhora, però, s’enfronten a una sèrie de reptes econòmics, socials i ambientals, agreujats per les limitacions geogràfiques característiques d’aquestes zones. El XIII Congrés Europeu de la Muntanya serà una oportunitat per explorar i identificar solucions i camins per superar alguns d’aquests reptes.

En sessions plenàries, taules rodones amb experts i tallers participatius, es tractaran els problemes que afecten aquests territoris i es proposaran solucions concretes que es puguin implementar:

  • Com seran les economies de muntanya del futur?
  • Com es dona més valor als productes agrícoles i reintroduir el sector secundari a les zones de muntanya?
  • Com es pot augmentar la resiliència de les economies de muntanya mitjançant la diversificació?
  • Quins models econòmics cal potenciar en un context de transicions ambientals i climàtiques?
  • Com atraure i retenir treballadors?
  • Com aprofitar els vincles entre les zones rurals i les urbanes per construir economies de muntanya pròsperes i resilients?

Reptes

Les economies de muntanya es fonamenten en sectors clau que impulsen aquestes zones, ofereixen feina a les comunitats locals i proporcionen serveis ecològics essencials per a la població. Aquests territoris s’enfronten a reptes econòmics, socials, ambientals, agreujats per les seves limitacions geogràfiques.

El Congrés és una oportunitat per explorar solucions i trobar maneres de superar aquests desafiaments, reflectits en la recentment aprovada Estratègia del Pirineu i en l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030.

Euromontana, juntament amb una de les entitats membres, organitza cada dos anys el Congrés en una regió diferent i en aquesta edició la Generalitat de Catalunya va presentar la seva candidatura.

Aquest esdeveniment és el principal punt de trobada per als actors de muntanya a Europa i atrauen centenars d’experts i parts interessades de diferents sectors de tot Europa, inclosos representants de la Comissió Europea, ministeris, empreses locals, universitats i agències de desenvolupament.

Els Congressos Europeus de la Muntanya són uns grans esdeveniments per a les parts interessades en la muntanya a Europa

Euromontana, juntament amb una de les entitats membres, n’organitza un cada dos anys, sempre en una regió europea de muntanya diferent. Aquests esdeveniments solen atraure centenars d’experts i parts interessades de diferents sectors de tot Europa, inclosos representants de la Comissió Europea, ministeris, empreses locals, universitats i agències de desenvolupament.

Comparteix-me:

La reciprocitat entre éssers humans i natura, clau per salvaguardar la salut planetària

Les pràctiques de reciprocitat entre les persones i la natura, concretament les relacions de cura per part dels humans envers la natura quan se’n perceben beneficis, poden contribuir de manera...

BioCultura Barcelona canvia d’ubicació i aterra a La Farga de l’Hospitalet

Un any més, BioCultura Barcelona torna a aterrar a Catalunya. Serà del 29 de maig a l'1 de juny i amb una nova ubicació: La Farga de L’Hospitalet, on s'oferiran...

Cotxes elèctrics, de pel·lícula i de competició a l’Automobile 2025 de Fira Barcelona

Automobile Barcelona compta en la seva 43a edició amb un programa d'activitats que te com a protagonistes la nova mobilitat, el món del cinema i les competicions esportives. El certamen,...