Protocol de comunicació ambiental pel sector químic de Tarragona

En el marc de la Taula de la Qualitat de l'Aire de Tarragona s'han debatut els millors procediments perquè la informació arribi als ciutadans. La directora general de Qualitat Ambiental es posa a disposició dels alcaldes per facilitar-los tota la informació que necessitin sobre qualitat de l'aire al territori.

La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, s’ha reunit amb alcaldes i representants de 15 ajuntaments del Camp de Tarragona aquest dilluns 13 de juny. Els municipis assistents han estat Alcover, el Morell, els Garidells, la Canonja, la Pobla de Mafumet, la Secuita, Reus, Tarragona, Vila-seca, Salou, el Rourell, Valls, Constantí, els Pallaresos, Nulles i Perafort- Puigdelfí. A la reunió també ha participat el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, la directora dels Serveis Territorials, Trinitat Castro, el gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Roger Pla, i l’Observatori de Salut Pública de Tarragona.

Rius ha transmès als assistents la necessitat de comunicar millor les incidències relacionades amb emissions de les indústries. En aquest sentit, ha avançat que properament es farà una reunió de coordinació amb Protecció Civil, del Departament d’Interior i la Subdirecció General de Seguretat Industrial del Departament d’Empresa i Ocupació. Durant la trobada, també s’ha informat sobre qualitat ambiental a Tarragona i s’han detallat els treballs que s’estan duent a terme.

Obertura d’un expedient informatiu

El Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) s’activa quan hi ha un accident químic i té un protocol establert. En el cas dels incidents s’ha vist que s’ha de millorar la comunicació entre les empreses, l’administració i la població, atès que la percepció d’alguns d’aquest episodis pot crear alarma entre la població. És el cas dels que es van produir el passat 23 de maig a la unitat d’oleofines de la planta de Repsol, o el 8 de juny a l’empresa Dow Chemical, totes dues a la Pobla de Mafumet. La Direcció General de Qualitat Ambiental els ha obert un expedient informatiu.

La voluntat de la Generalitat és afavorir la comunicació entre tots els interessats, posant-los a disposició tota la informació necessària. Aquest futur protocol es treballarà alhora en el marc de la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, un organisme constituït l’estiu passat per intercanviar informació en matèria de qualitat de l’aire i d’emissions de contaminants. El grup de comunicació i transversalitat de les dades de la Taula col·laborarà per avaluar la manera de millorar la comunicació entre tots els actors.

Vigilància més enllà de la normativa

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) té al Camp la major densitat d’estacions de control de tot Catalunya, i el 60% dels punts de control de la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) també es troben en aquesta àrea. Com ja succeeix amb la resta de contaminants que mesura la Generalitat a través de la XVPCA, aquestes dades són públiques i obertes a tothom. La voluntat és que qualsevol centre de recerca en epidemiologia, universitat o centre tecnològic les pugui consultar per realitzar els estudis que estimi necessaris. Ara per ara, només els mostrejos de la Generalitat es fan públics en format obert.

A més, en el marc de la prevenció de la contaminació, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa els sistemes predictius amb modelització d’última generació on s’introdueixen, a temps real, les emissions dels 52 focus industrials monitoritzats, les dades estimades de focus menors, el model a escala micrometeorològica i el model reactiu químic. Així mateix, i amb les renovacions de les autoritzacions ambientals de les diferents instal·lacions s’estan introduïnt criteris cada vegada més exigents per tal de reduir les emissions industrials i continuar impulsant la millora de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...