Projecte per a la reutilització de l’aigua residual

El centre tecnològic Eurecat-CTM coordina un projecte que suposarà una inversió de 2,16 milions d'euros a Catalunya per a la regeneració d'aigua residual dels àmbits municipal, industrial i agrícola, mitjançant la implementació d'un mínim de 13 proves pilot de sistemes de reutilització, amb l'objectiu de superar les principals barreres tecnològiques que en limiten l'actual implementació. El projecte s'anomena Regireu, iRecerca en tecnologies de regeneració d?aigua i gestió del risc per la reutilització, i compta amb la participació dels principals centres de recerca del sector.

[foto] 
El projecte Regireu compta amb la participació de la Universitat de Girona (a través del seu grup de recerca LEQUIA), l’Institut Químic de Sarrià, la Universitat Politècnica de Catalunya, Leitat i Cetaqua, a més de les empreses Hidroquimia, Biología y Filtración, Chemipol i TEQMA i, empreses gestores del cicle de l’aigua com Aigües de Barcelona i Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA).

Tots els pilots de Regireu estaran situats en l’àmbit territorial de Catalunya
Entre els resultats que aportarà el projecte figura el desenvolupament de sistemes de regeneració d’aigua residual innovadors, l’optimització dels costos d’explotació, així com el desenvolupament de sistemes d’ajuda a la decisió en sistemes de regeneració i sistemes de potència d’alta eficiència amb gestor intel·ligent per a l’optimització energètica, camps en els quals es preveu realitzar sengles patents.

A tall d’exemple, un dels pilots consistirà en un sistema innovador que combina membranes de filtració de baix potencial d’embrutiment amb un sistema biològic per a la regeneració d’aigua residual d’origen municipal situat a la depuradora de Quart, a Girona. També es provarà un sistema de monitorització microbiològica de l’aigua a temps real a la xarxa d’aigua regenerada de Sabadell i a l’EDAR de Gavà. Aquest ajudarà a desenvolupar un pla sanitari de sanejament basat en les recomanacions de l’OMS i a implementar metodologies per a una millor gestió del risc sanitari associat a les aigües regenerades, permetent una gestió preventiva del sistema. D’altra banda, es desenvoluparà tecnologia d’electro-oxidació d’alta eficiència energètica per al tractament d’aigües del rentat de fruita i verdura, tecnologia de foto-oxidació basada en l’ús de LEDs per a la desinfecció i eliminació de microcontaminants en efluents de depuradora i un sistema híbrid de filtració per membranes combinat amb un sistema biològic amb biomassa suportada, una unitat modular i integrada per a la regeneració d’aigua residual d’origen industrial i metodologia per a la gestió del risc associat a la gestió d’aigües regenerades.

L’objectiu comú de tots aquests sistemes de regeneració d’aigua és aconseguir aigua regenerada de qualitat de forma eficient, eficaç i sostenible, a baix cost i sense riscos sanitaris, assegurant una qualitat de l’aigua regenerada que generi confiança en l’usuari final

D’acord amb la coordinadora tècnica del projecte, Montse Calderer, les entitats participants “tindran l’oportunitat de demostrar i de desenvolupar noves tecnologies que en un futur proper es podran comercialitzar amb una base científica demostrada al darrera”, millorant les seves capacitats tecnològiques i ampliant les seves oportunitats internacionals.

En paraules del responsable de la unitat de tecnologia de l’aigua d’Eurecat, Xavier Martínez, actualment s’està promovent l’ús de recursos hídrics alternatius, especialment a les regions amb pluviositat baixa i d’elevada població, com és el cas de Catalunya, “propenses a situacions d’estrès hídric i on les pràctiques de reutilització d’aigua residual són més necessàries”.
En aquest escenari, assenyala Xavier Martínez, “la implementació d’esquemes de reutilització s’està imposant com una de les estratègies més eficients per garantir la resiliència i sostenibilitat d’aquestes regions”.

El projecte Regireu s’emmarca dins de la Comunitat RIS3CAT Aigua, que té l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses receptores de les tecnologies investigades i dels centres de recerca en el sector de l’aigua, generant productes i tecnologies explotables. El pressupost del projecte, que va començar l’1 de juliol de 2017 i finalitzarà a finals de 2020, és de 2,16 milions d’euros, amb una subvenció de 760.000 euros de finançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Sobre Eurecat-CTM
La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centre tecnològic Eurecat (membre de TECNIO), que aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses per augmentar la seva competitivitat, mitjançant la innovació tecnològica en els àmbits industrial, digital i biotecnològic. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida, tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...