El canvi climàtic i els recursos energètics, eixos principals de la tercera edició del Fòrum de Medi Ambient i Món Local

El III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, al Recinte Modernista de Sant Pau, aplegarà, entre el 10 i l'11 de març, més de 500 professionals i experts de l'àmbit mediambiental, juntament amb gestors locals, empresaris i emprenedors en una trobada del sector públic i privat en l'àmbit de la sostenibilitat. A partir de reptes fixats en l'anterior Fòrum, centrat especialment en el canvi climàtic i els recursos energètics, en aquesta edició s'analitzarà com ha canviat la situació en els darrers anys i saber quins seran els objectius per al 2020 i també més enllà, 2030-2050, des del punt de vista climàtic i energètic.

El Fòrum, que serà inaugurat pel vicepresident tercer i responsable de l’Àrea de Territrori i Sostenibilitat, Joaquim Ferrer, i el diputat de l’Àrea de Medi Ambient, Joan Puigdollers, s’iniciarà amb una conferència inaugural a càrrec del filòsof Francesc Torralba, sota el títol “L’ecosostenibilitat, un valor emergent. Un brot verd de futur”.
El debat se centrarà a partir de l’exposició de Mariano Marzo, catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la UB, Herbert Girardet, cofundador i exdirector de programes del World Future Council (WFC) i Joan Puigdollers, diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, moderats pel periodista Joaquim Elcacho.

En un segon plató es debatrà sobre les ciutats resilients i la seva adaptació al canvi climàtic. En aquesta sessió participaran José Manuel Moreno Rodríguez, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Castilla – la Mancha, Ares Gabàs, cap de Departament de Resiliència de l’Ajuntament de Barcelona, Maíta Fernández-Armesto, del programa de Perfils de Resiliència de les Ciutats d’ONU-Habitat, i Mercè Rius, vicepresidenta primera de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, sota la moderació de la periodista Cori Calero.

La jornada es compeltarà amb un tercer plató en què s’analitzarà el concepte d’economia circular que s’inclou en el marc del desenvolupament sostenible, implementant una nova economia basada en el principi de “tancar el cicle de vida” dels productes, els serveis, els residus, els materials, l’aigua i l’energia. En aquesta asessió participaran Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Miquel Carrión, cap de l’Àrea de Desenvolupament Metodològic del Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i Javier Aguirre, director d’IHOBE – Sociedad pública de gestión ambiental del Govern Basc.

El programa de la jornada és complementa amb un acte de reconeixement dels projectes europeus ELENA, d’estalvi energètic, com a exemple de col•laboració publicoprivada, així com seminaris sobre ideees per al finançament de projectes de sostenibilitat energètica, la preparació de projectes europeus de sostenibilitat i el repte a l’adaptació al canvi climàtic des del món local.

Dins el Fòrum es comptarà també amb un espai de networking per potenciar el coneixement i les relacions professionals entre els assistents, així com amb tallers sobre gestió del cicle i la qualitat de l’aigua, i la prevenció i gestió de residus i materials.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...