L’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya

L'Energètica serà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català. La generació d'energia a partir d?energies renovables, l'aprovisionament energètic del sector públic a partir de l'autoconsum i d'acords bilaterals amb generadors locals o l'impuls de les comunitats energètiques seran algunes de les principals funcions de la companyia.

 La societat serà de capital, anònima i unipersonal, i esdevindrà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català

La nova empresa pública tindrà com a objecte social la realització de tot tipus d’activitats, obres i serveis relacionats amb l’energia elèctrica procedent de fonts d’energia renovables. El Govern va autoritzar el passat 4 d’octubre  la creació de l’empresa energètica pública de Catalunya, que actuarà sota la marca L’Energètica, i n’ha aprovat els Estatuts.

Els àmbits essencials d’actuació de la nova empresa pública seran la generació d’energia procedent de fonts d’energia renovables aprofitant el potencial de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, i la comercialització d’energia procedent de fonts d’energia renovables, subministrant-la, com a mitjà propi, a l’Administració de la Generalitat. La nova ’empresa quedarà facultada com a instrument públic de la Generalitat per operar i incidir en àmbits com la generació elèctrica, els serveis de recàrrega del cotxe elèctric, els serveis d’emmagatzematge, els serveis d’agregació de demanda flexible i els de comercialització lligats a aquests nous models econòmics, i el subministrament d’energia a la mateixa administració. Aquestes activitats es podran desenvolupar de manera directa o indirecta, atenent sempre a la normativa sobre separació d’activitats regulades, i han de contribuir a accelerar la transició cap a un model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania.

Pel que fa a la governança, el president del consell d’administració de la companyia serà nomenat pel Govern. A més de la junta general d’accionistes i del consell d’administració, L’Energètica comptarà amb un consell assessor, format per persones amb coneixement i experiència contrastats en matèria d’energia, que tindrà com a funció l’elaboració d’informes a petició del consell d’administració i l’elevació de propostes de mesures i accions que puguin contribuir a l’assoliment dels objectius de la societat. L’empresa quedarà adscrita al departament competent en matèria d’energia.

Una eina per incidir en el model energètic i transformar-lo

L’energètica pública serà una eina clau per accelerar la transició energètica a Catalunya, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050. El propòsit és avançar cap a un nou model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania.

Amb l’aprofitament dels seus recursos disponibles i la seva capacitat d’inversió, l’empresa pública d’energia pretén incidir en el mercat energètic català de diferents maneres. En l’àmbit de la generació, promourà projectes d’autoconsum o bé de generació distribuïda a tots els edificis públics de la Generalitat, ocupant el 100% de l’espai disponible i adequat a cada ubicació. També desenvoluparà projectes propis o compartits amb les entitats locals, aportant el seu coneixement tècnic, en terrenys especialment adients, i podrà participar en un percentatge de projectes privats que comptin amb el vistiplau del territori. Finalment, gestionarà les centrals hidroelèctriques a mesura que vagin exhaurint les concessions actuals.

En l’àmbit de la gestió de l’energia, els projectes d’autoconsum en equipaments de la Generalitat poden esdevenir la base per a autoconsums compartits i comunitats energètiques en els quals hi puguin participar famílies vulnerables properes. Igualment, l’energètica pública podrà aplicar una política d’aprovisionament energètic de la Generalitat on s’estableixin acords bilaterals a generadors locals i on es participi en la propietat de projectes de generació, models que s’afegiran a la inversió en generació pròpia en terrenys i sostres propis de la Generalitat i el seu sector públic. Això permetrà exercir l’activitat de comercialització, establint un lligam entre generació i consum, gestionant els excedents d’autoconsum, oferint una proposta de valor a les entitats locals i generant ingressos a partir del subministrament d’energia a la Generalitat de Catalunya.

Finalment, també podrà incidir en àmbits que es considerin estratègics. Mitjançant la participació i inversió en projectes o iniciatives, l’energètica pública podrà actuar en activitats vinculades a la seguretat energètica del país, com l’emmagatzematge d’energia, o en el desenvolupament de noves formes i models de gestió de l’energia que contribueixin a una participació cada cop més directa de la ciutadania en el mercat energètic, com les comunitats energètiques o l’agregació d’energia.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...