Investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la Facultat de Veterinària de la UAB han presentat recentment als representants del municipis de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, així com de la Diputació de Barcelona, les primeres observacions de l’estudi científic que estan realitzant per avaluar l’efectivitat d’un tractament d’immunocontracepció en senglars urbans i periurbans. Les dades corresponen als animals capturats i vacunats durant els últims nou mesos de l’any 2017, així com el seu seguiment.
[foto]
El nivell hormonal de progesterona i de testosterona en sèrum en femelles i mascles, respectivament, indica que totes les femelles tractades tenen la progesterona baixa (l’hormona de la gestació). Quant a la testosterona en mascles, l’hormona es va mantenir baixa en el 40% i queda per determinar la seva font -per descartar les no relacionades amb el tractament- i la presència o absència de cèl·lules espermàtiques actives. Encara restaria per realitzar el seguiment de l’estat fisiològic i sanitari dels animals, i l’anàlisi de la resposta immunitària dels mateixos a la vacuna, així com els indicadors socials vinculats al projecte.
L’any 2018 es continuen vacunant exemplars nous i recapturant-ne els de l’any 2017, per tal d’obtenir més mostres que permetin tenir més informació sobre l’efecte de la vacuna a llarg termini.