[foto]
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, van iniciat el 21 de novembre, una ronda de deu reunions amb els diferents ens econòmics, socials, polítics i acadèmics del país. L’objectiu de la cimera és fixar un punt de trobada per traçar un full de ruta, a curt i mig termini, per fer front a les polítiques de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic
El conseller Calvet assegura que “l’emergència no té fronteres, com tampoc en tenen els efectes de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera”. “El que fem a Catalunya o a Europa incideix en el conjunt planetari”, afirma. Aquesta mesura, aprovada per l’executiu el passat mes de setembre, busca refermar compromisos per part del Govern, però també per part de la resta d’agents implicats. “La resposta a aquesta emergència obliga a tothom, a les administracions, i per això el Govern de la Generalitat fa un pas endavant, i a tota la ciutadania, èticament i des de la responsabilitat social i intergeneracional”, afirma el conseller. Dues de les deu reunions agendades ja s’han celebrat. Calvet es va trobar al novembre amb representants del món local i de patronals i sindicats per conèixer quines són les propostes que presenten els diferents col·lectius per afrontar l’emergència climàtica. Aquestes propostes es presentaran a la cimera del 17 de gener, i el conseller insisteix que s’espera que siguin “viables, però quantificables” i que encaixin en l’àmbit de cada actor.Les reunions preparatòries restants es duran a terme des d’ara fins a mitjans de desembre.
Els sectors implicats són el financer i d’assegurances; habitatge, construcció, infraestructures i urbanisme; universitats, ensenyament i recerca; turisme, indústria química i aigua; ports i aeroports; riscos i adaptació als riscos; agricultura, alimentació i aigua; automoció i mobilitat; moviments juvenils d’acció climàtica; tercer sector ambiental; i propietat i gestió de mitjans de comunicació.D’aquestes reunions s’espera que en surti un document amb els compromisos que es presentaran a la cimera.Per la Generalitat, aquesta cimera no és el primer pas de res, sinó una continuació, ja que asseguren que fa anys que es treballa en un pla d’atac a l’emergència climàtica. Recorden, però, que les accions que puguin preveure es veuen limitades per les recents sentències del Tribunal Constitucional.El Govern recorda que els impactes de la crisi climàtica són més que els evidents, i que els seus efectes es reflectiran també sobre l’economia productiva del país, des de l’afectació de moltes infraestructures com a alteracions en les activitats turístiques, agropecuàries o de la indústria en general, per les demandes d’aigua i energia. A banda, lamenten la manca de capacitat legislativa i executiva per impulsar més mesures en àmbits com la transició energètica, industrial i de mobilitat.
El president de l’ACM, Lluís Soler, destaca que “l’emergència climàtica no és només un repte global, sinó que ens afecta de ple en la nostra vida als pobles i ciutats” i afegeix que “estem fortament compromesos en la descarbonització de l’economia, la mobilitat i la transformació del sistema productiu per aconseguir un país verd, sostenible i que generi noves oportunitats per a tothom”. En aquesta línia, Soler ha explicat que “l’emergència climàtica pot causar efectes devastadors per a diferents territoris de Catalunya, com és el cas del Delta de l’Ebre, i per aquest motiu hem d’actuar urgentment per pal·liar els efectes derivats del canvi climàtic”.
Des de l’ACM sempre s’ha defensat que els municipis són un actor clau en la lluita contra el canvi climàtic i que les administracions locals s’han de comprometre a reduir les emissions d’efecte hivernacle, no només a través de polítiques públiques, sinó també amb plans de prevenció i actuació transversals.
L’ACM és membre actiu del Pacte Nacional per a la Transició energètica i del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia. Al mateix temps, el món local i l’ACM esta compromesos amb l’Agenda 2030 per al desenvolupament mundial sostenible i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en concret amb l’objectiu 13 d’acció climàtica. Paral·lelament, a través de la Central de Compres l’ACM ja impulsa que el món local faci un pas cap a l’energia verda a través de l’acord marc d’eficiència energètica de l’enllumenat públic, el subministrament d’energia elèctrica 100% verda i l’aposta per la mobilitat sostenible amb l’opció per part dels ens locals d’adquirir vehicles elèctrics i híbrids.
Es considera que el 80% de les polítiques per fer front al repte del canvi climàtic s’implanten en el si dels governs regionals i locals. Està previst que la futura Llei de transició energètica de Catalunya impulsi el pas cap a una economia i una societat de baixa intensitat i consum energètic i neutra en les emissions de carboni.
L’Associació Catalana de Municipis és l’entitat municipalista de referència a Catalunya. Compta amb més d’un miler d’ens locals associats: 937 ajuntaments, 36 EMD’s, 41 Consells Comarcals, 4 Diputacions, 3 Consorcis i 4 Mancomunitats.