L’Atles Global de Justícia Ambiental és un dels resultats més importants del projecte europeu d’investigació EJOLT (Environmental Justice Organizations, Liabilities and Trade). Ha estat elaborat a través d’un procés col·laboratiu entre activistes i acadèmics i aporta evidència sobre els desequilibris estructurals de poder en l’economia global. El projecte vol arribar a dos mil casos el 2015.
“L’Atles mostra com els conflictes ecològics estan augmentant arreu del món, per les demandes de materials i energia de la població mundial de classe alta i mitjana”, comenta el catedràtic de la UAB Joan Martínez Alier, director del projecte EJOLT. “Les comunitats que reben el major impacte dels conflictes ecològics són pobres, sovint indígenes, i no tenen poder polític per accedir a la justícia ambiental i als sistemes de salut. Les injustícies mediambientals involucren una gran varietat d’actors, incloent els estats i empreses dels països de la OCDE, però amb participació creixent dels països BRICSs i d’altres”.
La plataforma on-line permet als usuaris cercar i filtrar entre 100 camps i visualitzar els conflictes per tipus de mercaderia, companyia i país. Per exemple permet obtenir una visió global dels conflictes nuclears, de residus tòxics, conflictes de mineria o d’aigua. Clicant els punts ubicats en els mapes, l’usuari obté informació sobre els actors implicats, la descripció del conflicte concret, les fonts d’informació i els resultats de les accions d’uns i altres. Qualsevol mapa creat a partir de la funció de cerca i filtre es pot posar a pàgines webs externes o es pot compartir a través de plataformes socials.
L’inventari de casos de conflicte ambiental facilitarà la recerca d’informació, la interacció entre grups de treball afins i l’augment de la visibilitat dels conflictes. També es podrà utilitzar el mapa en el camp de l’ensenyament i per a la defensa legal de casos. De moment, el mapa és comparable amb un mapa medieval, amb bona cobertura d’algunes àrees i amb llocs i regions buits. L’objectiu ara és apropar el mapa a noves organitzacions civils i investigadors experts en àrees específiques i convidar-los a contribuir al projecte.
Una de les conclusions importants del projecte i de l’Atles és que els moviments socials de justícia ambiental de base són clau per aconseguir que les formes de consum i producció siguin més justes, equitables i menys perjudicials. Segons Leah Temper, “només quan les comunitats es plantin contra la contaminació, els governs i les empreses canviaran el seu comportament”.
32 casos documentats a Espanya
Pel que fa a l’estat espanyol, l’Atles comprèn de moment 32 casos documentats. Hi ha conflictes relacionats amb incineradores i infraestructures per a l’obtenció d’energia elèctrica i combustibles fòssils, mineria, projectes urbanístics, infraestructures portuàries i aeroportuàries i casos sobre la conservació de la biodiversitat. El projecte de mega-infraestructures a l’aeroport de Ciutat Real, la línea elèctrica d’alta tensió a Girona, la construcció d’Eurovegas, la protecció del llop ibèric o la planta de ciment de Montcada i Reixach en són alguns exemples.
EJOLT, un projecte contra la injustícia ambiental
El projecte europeu EJOLT finançat a través del 7è Programa Marc amb gairebé 4 milions d’euros engloba 23 universitats i organitzacions de justícia ambiental de 18 països. L’inventari ha estat fruit de l’esforç del consorci internacional i d’una xarxa de col·laboradors externs que treballen conjuntament des de fa tres anys creant i enriquint bases de dades, mapes i indicadors ambientals relacionats amb els conflictes ecològics. El projecte es basa en els coneixements d’organitzacions activistes i vol contribuir a corregir situacions d’injustícia ambiental. Desenvolupa casos d’estudi, dóna suport a accions legals, prepara informes, articles, llibres i documentals per difondre les millors pràctiques de justícia ambiental. Per exemple, el proper dimarts, 1 d’abril, marca l’inici d’un nou curs on-line en economia ecològica i justícia ambiental per membres de les EJOs (organitzacions de justícia ambiental) a través de casos d’estudi.
La recerca d’aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d’aquest consorci internacional