[foto]
Presentació al Circuit de Catalunya de Volar-e, un vehicle elèctric de 1000 CV que és el més potent del món. Es tracta del primer cotxe de carreres elèctric. Arriba a una velocitat de fins a 300 kilòmetres hora i pot passar de 0 a 100 en 3,4 segons
Es tracta d’un vehicle desenvolupat per l’empresa Applus+ IDIADA, amb seu al Baix Penedès, després de guanyar una licitació de la Comissió Europea. La presentació, s’emmarca dins de la jornada “Promoció de les Tecnologies dels vehicles elèctrics” que es celebrarà al Circuit de Catalunya coincidint amb els dies de proves de la Fòrmula1 (F1 Test Days). Tajani assitirà a la presentació acompanyat del president del RACC -que coordina la presentació- Sebastià Salvadó, i el director general d’Applus+ IDIADA, Carles Grasas. El 16 de febrer de 2012, la Comissió Europea va publicar una convocatòria a propostes per la promoció de les tecnologies dels vehicles elèctrics. L’objectiu era augmentar el nivell de consciència social sobre l’alta funcionalitat dels vehicles elèctrics i els beneficis de la seva utilització.
La Comissió vol incrementar l’acceptació d’aquesta tecnologia per part dels consumidors, diluint prejudicis sobre les prestacions esportives, l’autonomia i la seguretat mitjançant una demostració d’un vehicle elèctric en un àmbit tan exigent com el de la competició, on es podrà experimentar el potencial real d’aquesta tecnologia.
La posada a prova de “Volar-e” l’ha realitzat el pilot Antonio Zanini, guanyador del FIA Alternative Energies Cup 2011, i la pilot Laia Sanz, dotze vegades campiona del Món de Trial i tres vegades guanyadora del Dakar en la categoria femenina.
L’esdeveniment no s’ha centrat només a mostrar un cotxe potent i futurista: un dels principals objectius que la Comissió Europea s’ha marcat amb la construcció de Volar-e és resoldre els problemes que actualment frenen els consumidors a l’hora d’adquirir un vehicle elèctric, com ara la manca d’autonomia i la lentitud a l’hora de recarregar les bateries. El disseny i construcció de Volar-e té en compte les principals preocupacions de l’electromobilitat. L’ús de materials lleugers, com ara la fibra de carboni o l’alumini, han permès reduir el pes del vehicle i incrementar-ne l’autonomia, mentre que l’aerodinàmica s’ha optimitzat a través d’instruments de simulació. A més, el vehicle està equipat amb un sistema ràpid de càrregues que permet omplir les bateries en només 15 minuts, que és el temps mitjà d’una aturada en una estació de servei.
Els vehicles elèctrics
L’electricitat ofereix la possibilitat de substituir el petroli com a mitjà de propulsió. La substitució gradual de cotxes de benzina o gasoil per vehicles elèctrics pot contribuir a complir els ambiciosos objectius de reducció d’emissions de CO2 que s’ha marcat la Unió Europea. Els avantatges directes són clars: Els vehicles elèctrics no emeten C02 ni d’altres gasos contaminants i, en fer menys soroll, garanteixen menys contaminació acústica i menys vibració.
L’electrificació del transport (electromobilitat) és una prioritat del Programa d’Investigació Comunitari i del Pla de Recuperació Econòmica Europea, presentat el novembre de 2008 en el marc de la Iniciativa Green Cars. A més, la Comissió Europea recolza amb 24,2 milions d’euros una iniciativa d’electromobilitat europea, Green eMotion, que pretén intercanviar i desenvolupar tècniques i experiències de diverses regions d’Europa així com facilitar la venda de vehicles elèctrics en Europa.
Un marc europeu pels incentius financers per promocionar els vehicles amb baixes emissions de CO2
La Comissió Europea ha publicat avui noves pautes sobre com els Estats Membres haurien d’utilitzar els incentius financers per incrementar la demanda de vehicles amb baixes emissions de CO2. Actualment, les normes sobre els incentius financers canvien segons el país de la UE, però un marc comú podria ajudar a facilitar el muntatge de quantitats més grans d’aquests vehicles, provocant una baixada de preus pels consumidors. Els incentius poden ser útils per impulsar la indústria de producció de vehicles de baixes emissions, però també poden causar distorsions al mercat. Per adreçar aquesta qüestió, els principis obligatoris de les pautes inclouen la no discriminació als orígens del vehicle, el respecte a les ajudes i regles de procuració dels Estats de la UE, i la construcció segons les bones pràctiques del domini. Els Estats membres han de considerar aquests principis per no violar les provisions del Tractat de la UE, mentre que altres principis només son recomanats. El vicepresident de la Comissió Europea Antonio Tajani, responsable de Indústria i Emprenedoria, ha dit que: “La Comissió ha recolzat durant molt de temps el desenvolupament de vehicles nets i energèticament eficients. Aquestes pautes, i el marc comú proposat pels incentius financers, ajudaran simultàniament a reduir les emissions de CO2 i incrementar la demanda de cotxes nets. Els incentius financers dels Estats membres son instruments molt poderosos per impulsar la seva penetració al mercat. Però per assegurar un nivell adequat pels negocis i un efecte significatiu al mercat, necessitem un marc comú”.
Pautes per tots els vehicles inclosos als incentius atorgats en totes les seves formes
Les pautes seran aplicables a cotxes, furgonetes, autobusos, camions, així com als vehicles de dos i tres rodes i quadricicles. Sol·licitaran els incentius financers atorgats en totes les seves formes com les subvencions directes, préstecs, deducció de taxes i altres tipus de incentius fiscals o incentius en altre format monetari.
Context
El desenvolupament i la creixent penetració al mercat dels vehicles d’energia neta i eficient s’han considerat com formes efectives de disminuir la dependència del transport en els hidrocarburs i reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. A més, també ajuden a l’industria automobilística europea a mantenir els seus avantatges competitius en el mercat global.
En els darrers anys un gran nombre de mesures polítiques s’han adoptat a la UE, a nivell nacional i internacional, per facilitar el desenvolupament i el subministrament de vehicles de baixes emissions de CO2. Considerables fons de programes europeus s’han destinat a la investigació i les activitats d’innovació, permetent la introducció satisfactòria de múltiples tecnologies netes. En paral·lel al esforços de la política pública per aconseguir uns transports de carretera més verds, la implementació de mesures de demanda ha estat essencial per millorar la consciència dels consumidors i la acceptació dels vehicles nets, millorant així la seva absorció al mercat.
A l’informe de 2010 “Una estratègia europea pels vehicles d’energia neta i eficient”, la Comissió Europea va presentar una estratègia pel desenvolupament i la penetració al mercat dels vehicles nets. Les pautes pels esquemes financers estaven entre les eines suggerides per assistir al desplegament dels vehicles nets i energèticament eficients a Europa. Aquesta iniciativa va rebre un fort suport del informe CARS 21 final report i l’adopció de la mesura es va confirmar en la comunicació CARS 2020 Communication.