Premi d’ecologia Ramon Margalef 2015

Les candidatures per a la onzena edició del Premi Ramon Margalef d'Ecologia, que atorga anualment el Departament de la Presidència de la Generalitat, es poden presentar fins el 15 de maig del 2015. El premi, dotat amb vuitanta mil euros i una peça única i simbòlica en memòria de Ramon Margalef, té per objecte el reconeixement d'una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.

Ramon Margalef i López (Barcelona, 1919-2004) ha estat un dels principals estudiosos i pensadors de la relativament nova ciència de l’ecologia alhora reduccionista i holística, que enfonsa les arrels en les ciències pures i tant la seva figura com la seva obra resulten fonamentals per entendre el funcionament del món i per resoldre els problemes ambientals. Margalef va portar a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en els camps de l’ecologia aquàtica (limnologia i oceanografia, en especial l’ecologia del plàncton) i de l’ecologia teòrica, i va contribuir de forma decisiva a la creació de la ciència ecològica moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials, en gran mesura gràcies a haver sabut interpretar els sistemes naturals en termes de la teoria de la informació i d’haver explorat les àrees frontereres de les ciències naturals amb les ciències físiques. Fou, així mateix, dels primers ecòlegs a entendre que l’espècie humana és una espècie més de la biosfera, dotada d’una enorme capacitat d’alterar el medi, però que depèn, com les altres espècies, del seu entorn natural. L’obra científica de Margalef és ingent, i al seu paper com a investigador cal afegir el de docent i de divulgador, també fonamentals.

 Per tot això, la Generalitat de Catalunya va crear l’any 2004 el Premi Ramon Margalef d’Ecologia, honorant així la memòria del savi català i universal. El guardó, d’àmbit internacional, té com a objectiu el reconeixement d’aquelles persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. Premi Ramon Margalef d’Ecologia. Convocatòria 2015
El conreu de la ciència en tots els camps està arribant en els darrers anys a Catalunya al lloc que li pertoca per la mida del país i pel seu entorn social, cultural i econòmic. Això no sempre fou així, per raons diverses, i només en algunes disciplines la recerca, la innovació i la difusió de la ciència assoliren nivells realment universals. Una d’aquestes disciplines fou l’ecologia, que tingué en Ramon Margalef un conreador tenaç, brillant i reconegut internacionalment.
L’ecologia és una ciència relativament jove, que indaga les múltiples relacions dels organismes entre si i amb el seu entorn físic. Com a tal ciència, es basa en un corpus de coneixements obtinguts de l’estudi dels fenòmens naturals, al camp o al laboratori, a unes escales sovint microscòpiques o mesoscòpiques, que li han fornit l’aproximació reduccionista consubstancial a la ciència moderna. En aquest sentit, l’ecologia no és diferent de les altres ciències anomenades “dures”. Però també ha pogut gaudir d’una aproximació macroscòpica, holística, que abasta el funcionament de la biosfera sencera o dels seus ecosistemes. No cal oblidar, tampoc, els aspectes aplicats de l’ecologia; en una època en què la nostra espècie està alterant l’entorn natural de múltiples maneres, l’ecologia pot posar de manifest l’efecte d’aquestes alteracions sobre les comunitats naturals i contribuir a reduir-ne l’impacte.
Un dels principals estudiosos i pensadors d’aquesta ecologia alhora reduccionista i holística, que enfonsa les arrels en les ciències pures i és fonamental per entendre el funcionament del món i per resoldre els problemes ambientals, fou el professor Ramon Margalef.

Sobre el Premi
1. Objectiu
El Premi Ramon Margalef d’Ecologia té per objecte el reconeixement d’una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d’instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.
 
2. Candidatures
El Premi pot ser atorgat tant a persones físiques com a persones jurídiques o a col·lectius de tot el món que hagin dut a terme una tasca rellevant en el camp de les ciències ecològiques.
 
3. Presentació de candidatures
Les candidatures les presenten institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques, i altres institucions de finalitat anàloga, persones guardonades amb aquest Premi en convocatòries anteriors i persones que hagin estat membres del jurat. Excepcionalment, es poden admetre candidatures presentades a títol personal per persones de reconegut prestigi en l’àmbit de l’ecologia.
Les candidatures han de ser argumentades (amb carta o nota raonada, signada per la persona responsable de la presentació de la candidatura) i, acompanyades d’un currículum, han de ser presentades abans del 15 de maig de 2015 i s’han d’adreçar a la Secretaria del Premi Ramon Margalef, al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. El seu contingut pot ser enviat anticipadament per correu electrònic a la Secretaria del Premi ([email protected]).
Un cop presentades, les candidatures han de ser considerades en dues convocatòries més (tres en total), excepte si el/la proponent manifesta explícitament que la seva proposta no torni a ser considerada.
 
4. Dotació
La dotació del Premi és de vuitanta mil (80.000,00) euros i una peça única i simbòlica en memòria de Ramon Margalef.
 
5. Periodicitat
Anual.
 
6. Jurat i concessió
El jurat del Premi en la convocatòria de 2015 està integrat per les persones següents:
a) President:
Joandomènec Ros, catedràtic, Departament d’Ecologia, Universitat de Barcelona; president, Institut d’Estudis Catalans (Barcelona, Espanya)
b) Vocals:
Sallie W. Chisholm, catedràtica, Departament d’Enginyeria Civil i Mediambiental, Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, Massachusetts, Estats Units d’Amèrica)
Wolfgang Cramer, director d’investigació, Institut Mediterrani de Biodiversitat i d’Ecologia Marina i Continental (Aix-en-Provence, França)
Simonetta Fraschetti, catedràtica, Laboratori de Biologia Marina, Universitat del Salento, CoNISMa (Lecce, Itàlia)
John Grace, catedràtic emèrit, Departament de Biologia Mediambiental, Facultat de Geociències, Universitat d’Edimburg (Edimburg, Gran Bretanya)
Dolors Planas, catedràtica, Departament de Ciències Biològiques, Universitat de Quebec a Mont-real (Mont-real, Canadà)
Maurizio Ribera d’Alcalà, director d’investigació, Departament d’Ecologia i Evolució del Plàncton, Stazione Zoologica Anton Dohrn (Nàpols, Itàlia)
El jurat, assistit amb veu però sense vot pel secretari o la secretària del Premi, decidirà per majoria la candidatura guanyadora. La decisió del jurat serà inapel·lable.
 
7. Proclamació i lliurament del Premi
 
El Consell de Direcció proclamarà el Premi.
El lliurament solemne del Premi i l’acte acadèmic corresponent tindran lloc a Barcelona.
 
8. Òrgans de direcció i gestió
 
Els òrgans de direcció i gestió del Premi, així com totes les seves característiques, inclòs el procés de designació dels membres del jurat, figuren en el Decret 160/2010, de 9 de novembre, de regulació del premi Ramon Margalef d’Ecologia (DOGC núm. 5755, de 15.11.2010), modificat pel Decret 101/2012, de 25 de setembre (DOGC núm. 6221, de 27.9.2012). Aquesta documentació és consultable a la pàgina web del Premi https://www.gencat.cat/premiramonmargalef.

Comparteix-me:

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera