Pràctiques sostenibles a l’estiu metropolità per abordar la contaminació de l’aire i els problemes de salut que se’n deriven

L'àrea Metropolitana de Barcelona ha presentat a Castelldefels la temporada Estiu Metropolità, amb què es dóna el tret de sortida oficial a la temporada d'ús dels espais públics metropolitans, i se'n presenten les novetats. L'AMB vol potenciar, en tots els seus serveis, les pràctiques sostenibles, des de la gestió i ús de les platges fins a la mobilitat, per fer front a un problema: la contaminació de l'aire de la metròpolis i els problemes de salut entre els ciutadans metropolitans que cada any se'n desprèn.

Com a institució amb competències sobre la mobilitat, l’AMB es marca com a prioritat fomentar l’ús de mitjans de transport que redueixin dràsticament les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera, una de les causes principals de malalties respiratòries entre els ciutadans de la metròpolis.

L’AMB continua treballant perquè la seva oferta de transport públic permeti als ciutadans moure’s còmodament entre els espais públics metropolitans. Durant els mesos d’estiu, es reforcen les línies d’autobús que van a les platges, amb especial intensitat a les platges de Barcelona i del Baix Llobregat.

Foment de la bicicleta
Una altra de les grans apostes de l’AMB per reduir emissions de gasos contaminants i amb efecte d’hivernacle és la bicicleta, un mitjà de transport ideal per accedir a aquests entorns de manera sostenible. Conscients que, perquè la bicicleta pugui esdevenir un mitjà de transport veritablement quotidià, cal garantir unes infraestructures satisfactòries, còmodes i segures, l’AMB ha projectat una potent xarxa metropolitana interconnectada de vies ciclables, que es preveu que estigui a punt abans del 2020, i que superi els 1.800 km de traçat pedalable.

Una altra dels obstacles que s’està superant, gràcies al sistema Bicibox, és la manca d’aparcaments segurs per a bicicletes. Actualment, aquest servei gratuït, dissenyat per l’AMB, ja arriba a 18 municipis metropolitans, i les platges de Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat compten amb estacions per als usuaris del servei, amb un total de 56 places, xifra que seguirà augmentant.
També s’han acabat d’instal·lar els aparcabicicletes a peu de sorra, dissenyats per l’AMB, amb 400 places disponibles repartides per tots els municipis costaners. A finals d’any, aquesta xifra encara creixerà en un 50% més.

D’altra banda, l’AMB formalitzarà un conveni amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per a la instal·lació de 6 punts de recàrrega de vehicles elèctics, situats a les dependències de TV3 a Sant Joan Despí. Amb aquest conveni, l’AMB vol incentivar la mobilitat elèctrica als grans centres de treball que sovint compten amb una nombrosa flota de vehicles i són focus importants de contaminació. 

Tercera fase del projecte “Dunes Híbrides”
La platja de Castelldefels, igual que les de Gavà i Viladecans, compta amb l’existència de paisatges dunars. Aquestes formacions són imprescindibles per mantenir la biodiversitat d’aquests espais, i, sobretot, per assegurar-ne el futur, ja que suposen una defensa natural contra la pèrdua de sorra causada pels temporals i el canvi climàtic. Segons les previsions, l’any 2100 algunes de les platges metropolitanes podrien veure’s reduïdes al 50%, la qual cosa tindria efectes molt negatius, tant per al medi ambient com per a l’activitat econòmica de la zona.

L’AMB ja es troba en la tercera fase del seu projecte “Dunes Híbrides”, que té com a objectiu seguir reconstruint aquestes dunes i protegir-les, tant de l’acció humana com de les espècies vegetals invasores. És en aquesta línia que han anat les últimes actuacions: a principis del 2016, l’AMB va completar la retirada de més de 56.000 kg d’espècies com l’atzavara i l’ungla de gat d’una superfície de més de 180.000 m2 repartits entre els municipis de CastelldefelsGavà Viladecans. L’AMB, com a referent en la gestió de sistemes dunars, organitzarà el proper mes de desembre el II Workshop Internacional de Gestió de Dunes Metropolitanes, amb l’assistència d’experts provinents dels Països Baixos, el Regne Unit i Itàlia, entre altres.

D’altra banda, en termes de gestió de platges, una de les novetats d’enguany és la implantació de la nova senyalització informativa, que segueix la línia visual que l’AMB ja ha instal·lat a tots els parcs metropolitans. L’objectiu és que estigui present a tots els municipis costaners l’estiu del 2017.

 

 

 

 

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....