L’aplicació PlatgesCat millora la informació sobre la presència de meduses en el litoral català

Aquesta aplicació ens informa de la presència de meduses a les diferents platges de Catalunya, amb el valor afegit que identifica les espècies, la seva perillositat i els protocols d?actuació que cal seguir en cas de tenir una incidència amb aquest animal. La informació sobre què cal fer en cas d?una picada de meduses és extensible a tot el litoral mediterrani espanyol.

Aquesta setmana s’ha activat en l’aplicació PlatgesCat la informació a temps real sobre la presència de meduses al llarg del litoral català, fruit de la col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Des de fa més de 20 anys, la col·laboració entre les dues institucions, a més de la implicació dels ajuntaments costaners catalans, ha permès aportar una informació única en la Mediterrània sobre la problemàtica relacionada amb la presència i freqüència de meduses a les platges. Així mateix, l’excel·lent formació dels serveis de salvament i socorrisme i altres col·lectius d’actuació a les platges fa possible dimensionar el problema en cada platja.

[foto] 
Major presència de meduses
Tot indica que aquest estiu podria ser més intens en la freqüència i quantitat de meduses que en anys anteriors, sobretot per l’experiència registrada durant el període març-juny. Durant la primavera es van observar les espècies de meduses habituals de les nostres costes, però en quantitats altament inusuals, especialment, de l’espècie Velella velella (espècie poc urticant) al llarg de tota la costa catalana.

Aquest estiu, de moment, s’estan observant també les espècies habituals per l’època. En el cas de l’espècie costanera Rhizostoma pulmo, les quantitats i les mides són les esperades per a les dates. També s’han donat episodis d’arribades de l’espècie Pelagia noctiluca en quantitats no gaire rellevants en platges de les demarcacions litorals de Catalunya.

L’existència de l’aplicació PlatgesCat i el treball continuat en els darrers anys entre les dues institucions, a més de la col·laboració continuada per part dels ajuntaments costaners i els seus serveis de salvament i socorrisme fan que les platges de Catalunya siguin les més protegides i vigilades sobre el fenomen de les arribades de meduses de tota Espanya.

La col·laboració amb altres entitats com l’Hospital Clínic de Barcelona i altres grups de recerca a nivell internacional aporta una preparació, capacitat de resposta i nivell d’atenció únic a Europa.

Comparteix-me:

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arriba a la 70a edició amb gairebé 300 expositors

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arrenca aquest dijous 26 de setembre amb 291 expositors i més de 50 activitats paral·leles, entre les que destaca. La Fira,...

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...