Pla de desenvolupament sostenible a la Reserva de la Biosfera del Montseny

Els principals objectius del Pla són, a més de garantir la protecció del territori, fomentar les activitats agràries, restaurar elements del paisatge tradicional, millorar la xarxa viària, rehabilitar i millorar els equipaments, i restaurar i divulgar el patrimoni cultural. En definitiva, fomentar i millorar els valors naturals, paisagistics i culturals del Parc i fer-ho de forma compatible amb l⿿aprofitament sostenible dels recursos i l⿿ús social d⿿aquest espai. Totes les actuacions i intervencions del pla segueixen les directrius establertes al Pla Especial del Parc Natural del Montseny i Reserva de la Biosfera.

Per portar a terme el Pla d’Acció de desenvolupament sostenible a la Reserva de la Biosfera del Montseny, s’ha establert un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Medi Ambient i les diputacions de Barcelona i Girona, que s’ha signat el 13 de novembre del 2009 per representants de les tres administracions: el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Josep Puxeu, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i el diputat de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona, Josep Maria Rufí.

Pla especial de protecció del Parc Natural del Montseny

El Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny representa tota una nova manera d´organitzar la conservació i gestió d’aquest espai emblemàtic i va néixer l’any 2007 com a resposta a la demanda dels municipis del parc d’actualitzar un planejament urbanístic en vigor des del 1977 per les comarques barcelonines i des del 1978 per les comarques gironines: el Pla especial del Montseny que –al llarg d’aquesta anys- ha estat una eina important per a la protecció dels sòls no urbanitzables dels divuit municipis del seu àmbit i ha contribuït a harmonitzar i mantenir el territori del Montseny. Abans d’aquest pla, la protecció del Montseny es limitava a la part més alta del massís, i la figura protectora era el Patronat de la Muntanya del Montseny, creat per decret-llei l’any 1928.

Així, el Pla especial actual actualitza l’antic pla, mantenint la protecció del territori i adequant-lo tant a les normatives actuals de la Llei d’Urbanisme o la Xarxa Natura 2000 com a l’evolució socioeconòmica perquè, en paraules del diputat de l’Area d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, “el Montseny continuï essent un territori viu i dinàmic, on la protecció del medi natural sigui compatible amb la qualitat de vida dels seus ciutadans i el gaudi dels visitants… Per això, el Pla incorpora les visions més actuals de l’ordenació dels espais protegits, afavorint la impulsió econòmica i social de la població del Parc, assegurant l’aprofitament racional dels seus recursos, estimulant la conservació activa dels sistemes naturals i garantint un ús públic ordenat”.

La revisió del Pla ha permès, a més, actualitzar els coneixements sobre patrimoni natural i cultural i integrar els coneixements científics en el Pla especial. La nova zonificació i la normativa de protecció de la flora, fauna, gea i el patrimoni cultural s’han elaborat a partir dels coneixements més actuals, fruit dels programes de seguiment i recerca del Parc i d’estudis específics que s’han encarregat amb motiu de la redacció del Pla especial, un document que recull les activitats econòmiques, les acompanya dels canvis socioeconòmics, i dóna cabuda les activitats del sector terciari, amb una major definició del que ho feia el Pla anterior, intentant, però, evitar l’abandonament de l’activitat agroforestal de les finques, ja que aquesta ha estat la principal responsable del manteniment del paisatge tal com el coneixem avui. En aquesta línia, es potencien les activitats agràries compatibles amb la conservació del paisatge i el manteniment dels usos tradicionals.

Un dels aspectes nous del Pla especial actual és la introducció del concepte de connectivitat amb els espais naturals veïns. En paraules del President de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona Roger Zamorano “ja no s’entenen els espais naturals com illes enmig d’un país molt modificat, sinó que el territori ha de tenir una estructura de matriu amb continuïtat de paisatges, zones rurals i espais naturals per a que aquest pugui funcionar correctament”.

Pel que fa a l’ ordenació de l’ús públic, s’han elaborat unes ordenances que permetin regular la convivència entre usuaris i residents, entre col·lectius diferents d´usuaris i entre aquests i el medi natural i cultural que els acull. Finalment, el Pla nou incorpora un pla d’actuacions i un estudi de viabilitat econòmica i financera que garanteixen els recursos necessaris per a la correcta gestió del Parc Natural del Montseny.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...