Per una mobilitat sense emissions, lema de la Setmana de la Mobilitat d’aquest any 2020

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l'ús de l'espai públic, millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació. Amb el lema "Per una mobilitat sense emissions", la Setmana del 2020 vol arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050.

Els objectius principals de la Setmana són: – Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

– Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

– Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

– Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

– Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Projectes relacionats amb la mobilitat sostenible

  • Setmana Europea de la Mobilitat
    Cada Setmana Europea de la Mobilitat se centra en un tema diferent sobre mobilitat sostenible. Durant aquesta setmana cada municipi proposa activitats sobre el tema a la ciutadania, així com promou mesures permanents durant aquell any.
  • Bicifeina, aire més net, menys soroll
    Bicifeina és un projecte demostratiu i incentivador de l’ús de la bicicleta en la mobilitat obligada del domicili al treball adreçat al personal de la Generalitat de Catalunya.
  • Moure i commoure! La dansa al transport públic
    El vídeo “Moure i commoure” celebra el Dia Mundial Sense Cotxes i la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura amb un acte artístic reivindicatiu del transport públic amb gran visibilitat, en aquest cas, utilitzant la dansa com a mitjà per arribar a la ciutadania.
  • Consells d’estalvi energètic
    Vídeo amb consells pràctics per estalviar energia a la llar i al transport: electrodomèstics eficients, il·luminació, aïllament, climatització, renovables i mobilitat.
  • Expoelectric
    Expoelectric és una iniciativa que busca acostar i familiaritzar el ciutadà amb la mobilitat de zero emissions i els vehicles elèctrics.
  • Vídeo: “Mobilitat i salut. Salut i seguretat en els desplaçaments diaris.”
    Vídeo informatiu sobre mobilitat i salut. Desplaçar-se de forma activa (a peu, en transport públic o en bicicleta) ajuda a acumular temps d’activitat física per millorar la salut i contribueix a fer més saludable l’entorn.
  • Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)
    El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable, conegut com PAAS, va ser elaborat pel Departament de Salut en resposta a l’increment observat en la prevalença d’obesitat, d’acord amb l’estratègia mundial de l’OMS i de la NAOS.
  • Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES)
    Pla impulsat pel Govern de Catalunya per millorar la salut mitjançant l’activitat física.
Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...