De la geoquímica i geobiòloga de la Universitat d’Oslo Hope Jahren (Austin, Minnesota, 1969), recomanem la seva primera novel·la, La memoria secreta de les fulles, el relat autobiogràfic d’una vida dedicada a la ciència que ens mostra la ciència, la vida, la natura i les plantes des d’una perspectiva apassionadament diferent.
Del neurobiòleg vegetal Stefano Mancuso (Itàlia, 1971) recomanem Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal, un llibre escrit juntament amb la periodista científica Alessandra Viola Mancuso i traduit al castellà per David Paradela López. Una obra, basada en la ciència i l’experimentació de Mancuso, que vol probar que les plantes són inteligents i sensibles.
De l’escriptor americà de ciència-ficció, Kim Stanley Robinson (Waukegan, Illinois, 1952) recomanem Shaman, una novel·la sobre l’edat de gel. Stanley Robinson ha estat qualificat d’heroi del medi ambient per la revista Time l’any 2008 per fer una literatura que desafia el canvi climàtic a través d’històries futuristes que albiren un futur optimista, amb l’ecologia, la justicia social i la natura com a temes principals i amb científics com a personatges protagonistes.
Del filòsof anglès i creador del concepte “Dark Ecology”, Timothy Morton (Regne Unit, 1968), recomanem precisament el llibre que porta aquest títol Dark Ecology o Without nature. Morton, que amb el seu llenguatge àcid i irònic, proposa repensar la visió de l’ecologia, l’antropocentrisme i l’art, i deconstruir la crisi de l’antropocè, introduint nous conceptes que ell anomena hiperobjectes.