Pelegrí participa en la celebració del 30è aniversari de la Cooperativa Agrària del Vallès moment de la inauguració

El conseller ha felicitat la cooperativa per la seva llarga trajectòria, iniciada oficialment ara fa 30 anys, quan tot just estàvem a punt d⿿entrar a la CEE, conjuntament amb la Societat Agrària de Transformació (SAT) de vaquí i horta, amb l'objectiu de ser més competitius i oferir millor serveis als ramaders i agricultors del Vallès Oriental.

El conseller ha aprofitat l’esdeveniment per mostrar el seu desacord respecte a la Llei d’integració de cooperatives de l’Estat, contra la qual el Govern presentarà recurs d’inconstitucionalitat per la vulneració de competències exclusives de la Generalitat

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha participat aquest matí a la festa de celebració del 30è aniversari de la Cooperativa Agrària i Comarcal del Vallès (CAC).

El conseller ha felicitat la cooperativa per la seva llarga trajectòria, iniciada oficialment ara fa 30 anys, quan tot just estàvem a punt d’entrar a la CEE, conjuntament amb la Societat Agrària de Transformació (SAT) de vaquí i horta, amb l’objectiu de ser més competitius i oferir millor serveis als ramaders i agricultors de la comarca.

El titular d’Agricultura ha destacat la importància d’aquesta entitat per a la comarca i l’ha considerat “un clar exemple de cap a on ha d’anar el sector agroalimentari català, grups com el vostre permeten canviar la percepció del sector agrari, i cal posar en valor la vostra contribució a l’hora d’aportar vida al territori, així com la importància del sector agroalimentari en l’economia del Vallès i per a la recuperació econòmica de Catalunya.”

Pelegrí ha volgut fer palès que el Govern català creu fermament en el concepte de centralització de les cooperatives, l’estimula i el promou, i en aquest sentit ha manifestat que la incidència del Pla de Cooperatives ha estat clau per a la millora de la situació del sector, havent-se aconseguit una major concentració i enfortiment de teixit cooperatiu agrari català, passant en menys de deu anys de 450 a 250 cooperatives actives, amb una facturació global de 1.500 M€.

En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha remarcat que “el model cooperatiu és clau per a aconseguir una millor redistribució de recursos i prestar els serveis de naturalesa social amb més eficàcia. La cooperativa potencia el capital humà alhora que incorpora la responsabilitat social empresarial (RSE) a la seva estructura i pot fer possible la consolidació del concepte d’empresa competitiva”.

Recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’integració de cooperatives

Tanmateix, el conseller ha aprofitat l’esdeveniment per mostrar el seu desacord respecte a la llei d’integració de cooperatives de l’Estat, contra la qual el Govern presentarà recurs d’inconstitucionalitat per la vulneració de competències exclusives de la Generalitat, ja que, segons Pelegrí, “l’Estat intenta minvar el nostre autogovern i la nostra capacitat de decidir amb polítiques recentralitzadores que perjudiquen el sector”.

L’Executiu català considera que aquesta normativa és una mesura innecessària i ineficaç per a solucionar el problema de l’atomització del sector cooperatiu, i que l’àmbit supra-autonòmic de les “entitats associatives prioritàries” que estableix és discriminatori i s’hauria de suprimir i obrir a qualsevol entitat de l’Estat que compleixi les condicions exigides independentment del seu àmbit territorial. Aquest és el punt dèbil de la norma perquè la llei estatal es justifica per l’àmbit supra-autonòmic que la fa competent.

Per tot plegat, el Govern català considera que aquesta Llei és desproporcionada pels beneficis per al cooperativisme que se’n deriven, a més del fet que el seu finançament és indefinit i compta amb els recursos de les administracions autonòmiques.

Breu història de la Cooperativa

L’inici de l’entitat es remunta als anys 40, quan a l’antic Sindicat de Les Franqueses del Vallès es subministraven adobs i llavors als socis, i també s’oferia la transformació del gra per elaborar pinso. Però no va ser fins al 1983 quan es va dur a terme la creació oficial de l’entitat.

Gairebé 10 anys més tard, el 1994 es va signar un conveni amb la Cooperativa de Vilanova del Vallès, per tal de consolidar els serveis i obrir el primer autoservei de productes per al camp: la primera agrobotiga de la cooperativa.

El juliol de 2011 es va arribar a un acord amb la Cooperativa Agropecuària de Sabadell i Comarca (COAGSA) per fusionar ambdues cooperatives. COAGSA s’havia constituït el 1988 per recuperar i conservar la mongeta del ganxet al Vallès Occidental i elaborar conserves d’aquest llegum propi de la terra baixa de Catalunya.

A partir de la fusió, la cooperativa adopta el nom d’Agrària del Vallès, sccl amb una clara vocació de servei a la pagesia i ciutadania d’aquestes contrades.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...