A Catalunya s’estima que en l’actualitat el conjunt d’activitats econòmiques que estan incloses dins el concepte de Bioeconomia aporten prop d’un 5% del PIB català, i més d’un 5’4% del total de llocs de treball, i segons, estimacions de la Unió Europea, és un dels sectors econòmics amb un major potencial de creixement per als propers anys
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ja ha enllestit el document base de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2021-2030 (EBC2030), prevista en el Pla de Govern de la XII legislatura. En compliment d’aquesta previsió, el Consell de Govern va acordar iniciar l’elaboració d’aquest document estratègic i encarregar-ne l’impuls i la coordinació al DARP.
Per a la redacció del document, el Departament ha comptat amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Així mateix, l’estudi d’ecoinnovació Inèdit ha dinamitzat els processos de participació.
La primera versió de l’Estratègia incorpora les contribucions de prop de 200 empreses, centres de recerca, administracions públiques i tercer sector, així com dels altres organismes de la Generalitat que tenen competències relacionades. La proposta incorpora nombroses línies d’actuació que fan un tractament integral de les cadenes de valor. En aquestes accions s’identifica els diferents obstacles i colls d’ampolla existents, i es proposen accions en les quatre baules de la cadena: i) Generació sostenible i disponibilitat de biomassa, ii) Infraestructura i gestió logística de la biomassa, iii) Transformació de la biomassa i producció industrial de bioproductes, biomaterials i bioenergia i iv) Foment de demanda i desenvolupament de mercats.
L’Estratègia se centra en els àmbits i activitats de la bioeconomia que es troben menys desenvolupats i que, per tant, necessiten més suport institucional per a poder explotar el seu potencial
A més, aquest intens procés de participació ha permès identificar aquelles cadenes de valor en què el primer Pla d’Acció de l’Estratègia, previst per al període 2021-2023, haurà de treballar de forma prioritària: tractament integral de les dejeccions ramaderes, utilització de la fusta per usos amb alt valor afegit, tractament de subproductes alimentaris, fabricació de bioproductes, etcètera.
En l’elaboració de l’Estratègia s’ha mantingut en tot moment la coherència amb altres plans i estratègies actualment en elaboració, especialment amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya. Així mateix, el Departament ha proposat actuacions per a incloure en el Pla de recuperació per a Europa, per entendre que la promoció de la Bioeconomia s’alinea de forma perfecta amb els principis que regeixen els fons de recuperació.
L’aprovació definitiva de l’Estratègia, i la seva entrada en vigor, està prevista per al primer trimestre de l’any 2021, i anirà precedida d’un procés de participació que estarà obert al conjunt de la ciutadania.
Així, aquesta Estratègia va en la línia dels 10 projectes transformadors que ha aprovat el Departament per a avançar cap a un canvi de model del sector inclosos dins del Pla de reactivació econòmica i protecció social en l’àmbit de la CORECO.