El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha participat a la reunió de líders regionals europeus contra el canvi climàtic que s’ha celebrat a París, organitzada per The Climate Group, organització internacional de la qual Catalunya en forma part, i la regió francesa d’Île-de-France (París, 4-3-2010). El motiu de la trobada ha estat instar la Unió Europea a prioritzar accions comunes cap a una economia baixa en carboni, setmanes abans que se celebri el Consell de la UE, entre els dies 25 i 26 de març. Entre els temes a tractar, destaca la discussió centrada en com els governs regionals poden accelerar el finançament i desplegament de noves tecnologies netes.
El conseller Baltasar ha pres part en la taula rodona sobre el paper de les regions de l’Estat espanyol en les polítiques contra el canvi climàtic durant la presidència espanyola del Consell de la UE, precisament el semestre que Catalunya ostenta la representació de les comunitats autònomes als consells de ministres de Medi Ambient de la UE dels mesos de març i juny. És per això que ha dut a terme intensos treballs amb les altres comunitats per acordar una posició comuna i una visió compartida, tant de la situació actual com dels passos a seguir en el futur més immediat. La participació directa dels governs regionals a Europa ha estat una vella reivindicació catalana que finalment es va materialitzar a finals del 2004, amb un acord genèric amb el Govern espanyol sobre un sistema de representació autonòmica a les formacions del Consell de la UE, les seves sessions plenàries i els seus grups de treball.
El conseller Baltasar traslladarà a la ministra Espinosa la posició comuna de les comunitats autònomes en matèria de canvi climàtic perquè el Govern espanyol la incorpori al Consell de Ministres de Medi Ambient de la UE del 15 de març
Pel que fa a canvi climàtic, Catalunya defensarà davant el Govern espanyol i la Unió Europea que la Presidència espanyola promogui i lideri una posició comuna dels països de l’annex I de l’Acord de Copenhaguen, com a primer pas necessari per generar un nou marc de confiança i un canvi significatiu de l’estat de les properes negociacions que han de desembocar en la propera Cimera contra el Canvi Climàtic de les Nacions Unides, la COP-16, a Cancún (Mèxic), el proper mes de desembre. Segons Baltasar, aquesta posició podria basar-se en una oferta comuna dels països de l’annex 1, a través de la fixació de camins de progrés de reducció d’emissió, coherent amb l’objectiu de l’increment màxim de temperatura de 2 graus, en un marc vinculant fins al 2020, i uns compromisos específics per a cada dècada entre 2020 i 2050. En l’horitzó 2020, els compromisos podrien complementar-se amb les emissions evitades a través de mecanismes de finançament d’actuacions als països en vies de desenvolupament que hagin presentat al seu torn els seus programes de mitigació, amb l’objectiu de situar-se dins del rang de reducció d’emissions establert pel Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (GIECC, IPCC en anglès) per a aquest horitzó 2020. Baltasar ha explicat que la proposta hauria d’incloure també el desenvolupament i la posada en pràctica del model financer per fer front a l’adaptació al canvi climàtic dels països més pobres i vulnerables.
A més de Catalunya, a la trobada hi han assistit representants de l’Aragó i del País Basc, de Baden-Württemberg (Alemanya), Baviera (Alemanya), la Bretanya (França), Flandes (Bèlgica), Île-de-France (França), Jämtland (Suècia), Renània del Nord de la Westfàlia, Poitou-Charentes (França), Roine-Alpes (França), Escòcia (Regne Unit), el sud d’Holanda (Països Baixos), la Toscana (Itàlia), Alta Àustria (Àustria), Gal•les (Regne Unit), Valònia (Bèlgica), i Wielkopolska (Polònia). També han estat convidats representants de Califòrnia i el Quebec, amb la intenció d’enfortir el diàleg subnacional transatlàntic, Delta State (Nigèria), Para (Brasil) i Regió Oriental (Marroc).