[foto]
El corall vermell està inclòs a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) des del 2015 com a espècie en perill d’extinció. A la costa catalana, les poblacions de corall vermell es troben principalment a la Costa Brava, entre el Cap de Begur i el nord del Cap de Creus, que és on se centra l’activitat pesquera. Donat que els estudis elaborats pels màxims especialistes de Catalunya en aquesta matèria recomanaven declarar una moratòria de pesca a tota la costa catalana, el Govern va emetre una ordre el 7 d’abril de 2017 que suspenia l’activitat de pesca de corall vermell durant 10 anys a les aigües marítimes interiors de Catalunya, on té competència. No obstant això, el 2 de novembre d’aquell any el Ministeri d’Agricultura deixava oberta l’extracció de corall vermell a les zones on no hi ha aigües interiors incrementant-hi el nombre d’autoritzacions a més del doble de l’any anterior i per una durada de dos anys.
En l’acord adoptat, el consell ha acordat demanar a la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que rectifiqui i derogui les 12 autoritzacions que ha concedit a Catalunya i que ampliï la suspensió efectuada per la Generalitat el 7 d’abril de l’any passat a tota la costa catalana
L’òrgan també ha aprovat una moció en defensa dels parcs naturals i els altres espais protegits en què dona suport a l’aprovació i aplicació de l’Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat de Catalunya, com a marc d’actuació bàsic per a les polítiques de conservació al territori; a la creació de l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya, com a estructura bàsica, estable i transversal per a la gestió del sistema d’espais naturals protegits i la biodiversitat; a l’impuls d’una nova normativa que adapti les necessitats i els reptes de la conservació de la biodiversitat i dels espais naturals protegits a les necessitats i els reptes actuals i futurs, i incrementar el pressupost i els recursos humans destinat a polítiques de conservació i a la gestió dels parcs naturals i altres espais protegits.
Abans de la reunió, els membres del consell han visitat els parcs naturals dels Ports i del Delta de l’Ebre, per conèixer el seu funcionament i els objectius de gestió.
El Consell de Protecció de la Natura es va crear el 1985 a través de la Llei d’espais naturals. Està format per un màxim de 21 membres, que nomena el president de la Generalitat, a proposta d’entitats científiques, d’organitzacions agràries i d’agrupacions de municipis. Els membres són persones de competència reconeguda en les disciplines que incideixen en el coneixement, l’estudi, la protecció i la gestió del medi ambient. Actualment consta de 20 membres i el seu president és Joandomènec Ros.
Les principals funcions del consell són:
Emetre informes i dictàmens a requeriment del Parlament i de les administracions competents, i també els informes que estableix la Llei d’espais naturals.
Prestar assessorament científic als òrgans gestors dels parcs naturals.
Proposar modificacions al Pla d’espais naturals (PEIN), declaracions de nous parcs naturals i, en general, proposar les actuacions necessàries per al millor compliment dels objectius de la Llei d’espais naturals.
Des de l’any 1990, any en què es va constituir el consell, ha elaborat més de 200 informes i mocions i ha estat consultat pel Parlament de Catalunya, pel President de la Generalitat i per altres membres del Govern sobre les diverses matèries relatives a la conservació de la natura i a la protecció del paisatge.