A Catalunya el malbaratament a les llars, comerços al detall i restauració representa més de 262.000 tones anuals d’aliments
“La prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris són claus per avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, en el decurs de la inauguració de la quarta edició de la Jornada per a l’aprofitament dels aliments i la prevenció de les pèrdues i el malbaratament, que enguany ha coincidit amb el Dia Mundial de l’Alimentació. En la seva intervenció, Teresa Jordà ha destacat el paper que ha assolit la jornada, organitzada pel departament d’Agricultura amb la col.laboració de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, que s’ha convertit en un esdeveniment de referència a Catalunya per analitzar els avenços en matèria de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
En aquest sentit, la consellera ha recordat que “a Catalunya, fa temps que s’aposta per un sistema agroalimentari sostenible, i en aquesta línia el Departament d’Agricultura ha posat en marxa, conjuntament amb els agents de la cadena alimentària, tota una sèrie d’accions per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris”. Entre aquestes accions, s’ha mostrat molt satisfeta de l’aprovació de la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, també de l’Estratègia alimentària de Catalunya per al període 2020-2025, actualment en fase d’elaboració, i de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2021-2030, que el Departament té l’encàrrec de desenvolupar.
Així mateix, en un moment en què s’ha incrementat considerablement la demanda d’aliments en centres de distribució gratuïts, Jordà ha recordat que “el sistema agroalimentari també ha de ser just, equitatiu i socialment accessible per a tothom”. És per això que el Departament ha promogut iniciatives associades a l’emergència alimentària derivada de la crisi sanitària de la COVID-19, com ara el Marketplace #AprofitaelsAliments, per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris i fer arribar els excedents d’aliments a col·lectius vulnerables, o els ajuts als petits productors per a la compra de productes frescos que són lliurats al Banc dels Aliments.
Finalment, la consellera d’Agricultura ha precisat que “tot això no ho fem sols, ho fem en línia i de la mà de la Unió Europea”, i s’ha referit a l’estratègia recent publicada per la Comissió Europea “Del camp a taula” per assolir una producció i un consum més sostenibles dels aliments, “on encara es posa més de manifest la necessitat i urgència de prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris al llarg de la cadena agroalimentària”, ha explicat.
L’estratègia europea De la granja a taula
Precisament, la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, que també ha intervingut a la jornada, ha explicat amb més detall cap a on va la política alimentària de la Unió Europea i en què consisteix aquesta nova estratègia De la granja a taula. Serret ha posat èmfasi en el fet que “l’alimentació està prenent protagonisme amb vistes als reptes de sostenibilitat que s’han d’assolir, i ja es té clar que ha de ser el motor del canvi, protagonista necessària perquè la sostenibilitat global i ambiental, però també social, siguin reals”.
Meritxell Serret ha explicat que l’estratègia és al costat del que es coneix com el Pacte verd europeu i “vol assegurar, en el present, l’accés als recursos de les pròximes generacions”. Segons la delegada, amb l’estratègia “es vol empoderar els consumidors perquè ajudin amb el seu canvi d’hàbits a promoure un model diferent de consum. Però, al mateix temps, els productors són també essencials. Són els qui han de fer possible el canvi”.
Per acabar, Serret també ha explicat que, malgrat el retard que ha suposat l’emergència sanitària en el desenvolupament de les 27 accions que recull l’Estratègia, per a la nova Comissió Europea “l’impuls tant del Pacte verd com de l’Estratègia és prioritari”.
L’Escola Agrària del Solsonès, guanyadora de la 2a edició de la Hackaton Pagesa 2020
En el marc de la Jornada, també s’ha donat un Diploma i una jornada d’espigolament a l’alumnat de l’Escola Agrària del Solsonès que ha estat el guanyador de la 2a edició de la Hackaton Pagesa 2020, amb el projecte: Recuperem la poma rallada, remei natural de les nostres àvies.
La Hackaton Pagesa és una iniciativa organitzada pel Departament d’Agricultura amb la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments per sensibilitzar els joves i el sector i generar un recull d’idees per recuperar el valor dels aliments a la societat i prevenir/reduir les pèrdues al sector agroalimentari.
Enguany, la Hackaton Pagesa ha consistit en la realització de 3 jornades d’un matí a les Escoles Agràries del Solsonès, Vallfogona de Balaguer i Monells els dies 7, 8 i 9 d’octubre, respectivament, i 1 sessió final en línia que es va desenvolupar el passat 13 d’octubre amb la participació de l’alumnat autor dels projectes “seleccionats” i de representants del sector (FCAC, JARC, Unió de Pagesos i AECOC). Durant aquesta sessió en línia, es va seleccionar una idea guanyadora que és la que ha estat premiada avui.