Els Premis Torres & Earth reconeixen cada any el compromís de proveïdors, territoris i comunicadors davant l’emergència climàtica. Anomenats així en referència al programa ambiental que Família Torres va posar en marxa el 2008 per adaptar-se a l’escalfament global i mitigar els seus efectes, els premis van néixer fa set anys per distingir i animar els proveïdors del celler a reduir les seves emissions de CO2, ja que representen el 90% de la petjada de carboni de Família Torres. Dos anys més tard, es van incorporar altres dues categories per premiar, d’una banda, territoris que impulsen iniciatives en favor del medi ambient i, de l’altra, a comunicadors que ajuden a conscienciar sobre la gravetat del canvi climàtic.
Els proveïdors premiats en els VII Premis Torres & Earth pertanyen a tota la cadena de valor del celler: el proveïdor de raïm Eusebio Caballero, viticultor de la Terra Alta, per millorar la gestió del reg a les seves vinyes ecològiques gràcies a la construcció d’una bassa d’aigües pluvials; el proveïdor de brandi Alvinesa Natural Ingredients, representat pel seu CEO Jon Fernández, per ser un exemple d’economia circular i transformar el 100% de les matèries primeres en productes de consum; i el fabricant d’ampolles de vidre Vidrala, representat pel director de Sostenibilitat Fiacre O’Donnell, per la seva sòlida estratègia de reducció d’emissions de CO2 que passa per augmentar el percentatge de vidre reutilitzat, utilitzar combustibles alternatius i millorar l’eficiència energètica dels seus forns, entre d’altres.
Família Torres també ha distingit el seu proveïdor de serveis logístics, A. Plazas, una empresa familiar de Sant Sadurní d’Anoia presidida per Ángel Plazas, que aposta per vehicles d’última generació i baix consum i per l’autoconsum energètic.
El premi Torres & Earth al territori sostenible ha recaigut en la capital sueca Estocolm, considerada una de les ciutats més sostenibles del món, distingida per ser la primera ciutat europea a prohibir els cotxes de gasolina i dièsel al centre de la ciutat, una mesura que entrarà en vigor el 2025. El premi l’ha recollit Staffan Ingvarsson, CEO de Stockholm Business Region (empresa vinculada a l’ajuntament d’Estocolm), acompanyat de Sofia Geli-Stenhammar, cònsol general de Suècia a Barcelona.
Finalment, la reconeguda crítica de vins britànica i Master of Wine, Jancis Robinson, ha estat reconeguda amb el Premi Torres & Earth a la divulgació i conscienciació sobre l’emergència climàtica, per la seva sensibilitat mediambiental, la seva bel·ligerància en contra de les ampolles pesades i pels seus nombrosos articles a Financial Times i jancisrobinson.com relacionats amb la sostenibilitat en el sector del vi.
El president de Família Torres ha agraït als premiats els seus esforços i iniciatives contra el canvi climàtic. “Per frenar l’emergència climàtica és necessari un canvi d’hàbits de les persones i les organitzacions i passar a l’acció. Són moltes les accions que podem fer, com per exemple deixar de dependre dels combustibles fòssils i utilitzar energies renovables, disminuir el consum de carn de la nostra dieta i reduir l’ús de plàstics”, ha assenyalat Miguel A. Torres.
L’acte d’entrega de premis s’ha celebrat a la botiga especialitzada Petit Celler de Barcelona el 8 de novembre i ha estat presidit per Miguel A. Torres, president de Família Torres, i presentat pel divulgador ambiental Josep Lluís Gallego.
Arrelada en la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa 150 anys
Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i l’aposta per la innovació. Avui, la cinquena generació es focalitza en l’ elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per fer front al canvi climàtic. La lluita contra l’emergència climàtica és, des del 2008, un dels seus eixos d’actuació mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles -Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas-, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’ Europa, i cofundadora d’ International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector a nivell global, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa, que promou un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes per convertir-les en embornals de carboni.