[foto]
Aquest dijous, 5 de març, es posa en marxa la nova campanya de la Generalitat per al foment de la recollida selectiva dels residus municipals. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, el director de Comunicació Corporativa d’Ecoembes, Antonio Barrón, i el director de màrqueting d’Ecovidrio, Borja Martiarena, han explicat la campanya, centrada a incentivar el reciclatge entre els ciutadans que encara no participen el procés de separació per diferents motius, bé perquè són pragmàtics, bé perquè se senten incòmodes amb la pràctica. Normalment fan servir excuses i impediments que els serveixen per justificar el fet que encara no es decideixen a col•laborar en el procés del reciclatge. Bàsicament, es justifiquen perquè diuen que tot s’acaba barrejant, perquè els suposa un esforç extra, que es tracta d’una imposició de la qual no acaben de veure els beneficis directes, que es consideren poc rellevants, llunyans i abstractes.
2015, l’any d'”El foraster”
L’objectiu és construir un missatge sòlid, de llarg recorregut, que permeti els ciutadans anar assolint de manera ordenada els diferents reptes, a través de la sensibilització sobre la importància de reciclar. D’aquesta manera neix la campanya perquereciclem.cat, que es desestacionalitza, és a dir, s’allunya del model aplicat fins ara de llançament durant les dates de Nadal. A diferència d’això, es difondrà per fases al llarg de l’any, de manera que s’anirà recordant més sovint, però de diferent forma, la necessitat de la separació dels residus domèstics. Es farà partint del format del programa “El foraster”.
El web de la campanya www.perquereciclem.cat oferirà un microprograma de 5 minuts que, de la mà de l’actor Quim Masferrer, plantejarà de forma propera una reflexió general sobre la importància de reciclar. Hi inclourà diferents personatges amb varietat de perfils, des de científics i experts en la matèria a personatges coneguts o habitants dels diferents municipis catalans on tingui lloc el programa. D’aquesta gravació en sortiran quatre espots i falques dels moments més destacats que es difondran en cada fase en diferents mitjans àudiovisuals, impresos, en línia, i en les xarxes socials.
Una campanya, tres fases
Perquereciclem.cat té un objectiu múltiple, així que els missatges que es difondran s’aniran resolent durant tot l’any en tres fases diferents, que duraran unes tres setmanes cadascuna. La primera comença el 5 de març, i duu el lema “Re-sí-clar”.
En aquesta fase, es mostraran experts reconeguts que donaran respostes sobre els beneficis de reciclar i la transparència del procés. La segona, “Jo reciclo”, s’iniciarà el mes de juliol, amb la presència de personatges coneguts que donaran motius per reciclar de forma més propera i quotidiana. La darrera, a final d’any, anomenada “Els súper recicladors”, se centrarà en les experiències dels habitants del municipi que més recicla.
Les accions de proximitat
A banda de la difusió d’espots i la inserció d’anuncis en diferents capçaleres, la campanya comptarà amb un seguit d’accions de proximitat, que pretenen reforçar-la. També incorporarà un repte de llarg recorregut per a un poble concret de Catalunya que presenti hores d’ara un baix nivell de recollida selectiva. L’objectiu és incrementar aquest nivell gràcies al treball informatiu que s’hi efectuarà localment.
El valor de separar bé els residus
Els residus dipositats correctament en els contenidors o a les deixalleries i punts verds reben tractaments adequats de recuperació. Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries verges. En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia verda i de llocs de treball.
Pel que fa al retorn econòmic, existeix un cànon que grava els residus que van als abocadors o a les incineradores. El retorn econòmic d’aquest cànon es destina als ens locals. Aquells municipis que tenen valors alts de recollida selectiva són els que reben un import més alt. És una forma d’esperonar als ens locals a implicar la seva ciutadania.
Finalment, els fabricants, en aplicació del principi de la responsabilitat del productor, han d’assumir el cost mediambiental dels productes que posen al mercat. Per això entitats com ECOEMBES i ECOVIDRIO tenen per finalitat gestionar aquesta responsabilitat i finançar els costos que tinguin els ens locals en la recollida de residus. La campanya perquereciclem.cat té el finançament d’aquests dos Sistemes de Gestió Integrats (SIG).