Nou sistema d’emmagatzematge d’energia tèrmica

Calonge de Segarra, a la comarca de l'Anoia, engega una prova pilot única a l'Estat d'un nou sistema d'emmagatzematge d'energia tèrmica. Es tracta de La Casa del Mestre, una casa rural que acollirà el projecte europeu TESSe2b, a través del qual s'ha desenvolupat una tecnologia modular d'emmagatzematge tèrmic de baix cost, basada en col·lectors solars i bombes de calor geotèrmic d'alta eficàcia per a la calefacció, refrigeració i producció d'aigua calenta a la llar. La solució es provarà en altres dues zones d'Europa amb diferents climatologies: ÿustria i Xipre.

[foto] 

L’acte inaugural s’ha celebrat dissabte 9 de febrer i ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; l’alcalde de Calonge de Segarra, Xavier Nadal i el coordinador del projecte TESSe2b a l’Estat espanyol, Aniol Esquerra

La Diputació de Barcelona ha fet possible les obres de reforma i condicionament de l’habitatge i l’Ajuntament de Calonge de Segarra obrirà una convocatòria pública per a llogar l’espai com a residència familiar durant un període estimat de 3 anys, amb l’objectiu de recollir dades detallades sobre l’ús domèstic de l’energia a través del sistema TESSe2b. Entre altres, es mesurarà la integració del sistema de TESSe2B amb l’edificació, el seu impacte en diferents climes i la seva viabilitat tècnica i econòmica. Tota aquesta informació estarà a disposició de la ciutadania europea quan es facin públics els resultats del projecte. 

Innovació energètica
S’espera que el coneixement generat a partir d’aquesta prova doni lloc, en pocs anys, a una solució energètica real i accessible, que permeti un estalvi d’energia de fins al 30%, amb un temps estimat d’amortització de la inversió d’entre 8 i 9 anys.  

A més de l’associació Ecoserveis, el consorci promotor del projecte està integrat per l’Institut Politècnic de Setúbal, a Portugal; el Centre per a l’Estalvi Energètic i Fonts Renovables d’Energia (CRES), la Universitat Central Grega de Ciències Aplicades i la Universitat de Ioannina a Grècia; la consultora Geoteam, a Àustria; la Universitat de Varsòvia de Ciències de la Vida, a Polònia; la Universitat de Bochum, a Alemanya; PCM Products, al Regne Unit i el Grup Z&X, a Xipre.

L’Ajuntament de Calonge de Segarra ha posat a disposició del consorci la casa per a la realització de la demostració, així com recursos per a fer la rehabilitació energètica de l’espai i deixar-lo a punt per a la prova.

La solució TESSe2b
TESSe2B és un projecte de 4 anys finançat pel programa europeu H2020 amb un pressupost de 4 milions d’euros, impulsat per institucions de recerca, empreses i organismes de 10 països europeus. Entre aquests, l’associació Ecoserveis, encarregada de coordinar l’acció a l’Estat espanyol.

El sistema TESSe2b integra tancs compactes d’emmagatzematge d’energia tèrmica (TES) amb materials de canvi de fase (PCM), a més d’incorporar materials de canvi de fase optimitzats als pous geotèrmics, així com un sistema avançat de gestió energètica intel·ligent programat amb autoaprenentatge.

El nou sistema, que s’avaluarà en la prova pilot en la Casa del Mestre, ofereix un mètode pràctic i innovador per a estalviar energia i corregir la diferència habitual entre el subministrament i la demanda d’energia als edificis residencials.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...