Nou Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental del Parc Natural dels Ports que defineix 33 accions a desenvolupar fins a l’any 2030

El nou Pla estratègic del Parc Natural dels Ports fixa 14 objectius: vuit per millorar l'educació ambiental i sis per impulsar el voluntariat. Entre altres actuacions, el Pla preveu crear programes d'educació ambiental i activitats divulgatives específiques per a cada públic objectiu. El Pla ha estat elaborat amb la participació d⿿agents relacionats amb l⿿educació i el voluntariat ambiental en l⿿àmbit d⿿influència del Parc. L⿿octubre de 2020, es va iniciar un procés participatiu obert. A partir d⿿un qüestionari, un taller i diverses entrevistes personals, es van detectar les principals problemàtiques ambientals a què cal fer front i es van determinar les singularitats i els punts forts d⿿aquest espai natural.

El Parc Natural dels Ports ha enllestit el seu Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental (PEEVA) per al període 2021-2030 i ja és a punt per iniciar el seu desplegament, després que la Junta Rectora del Parc hi donés el vistiplau el passat 18 novembre.

El treball va permetre fixar 14 objectius estratègics: vuit per millorar l’educació ambiental i sis per impulsar el voluntariat. Aquests objectius es concreten en 33 accions estructurades a partir dels cinc eixos d’actuació proposats, a escala de Catalunya, pel Pla estratègic sobre educació i voluntariat ambiental als parcs naturals 2019-2022.

Eix 1. Programes i activitats d’educació ambiental (9 accions)

Eix 2. Suport a accions de voluntariat ambiental (4 accions)

Eix 3. Equipaments i recursos pedagògics (6 accions)

Eix 4. Recursos humans i governança (6 accions)

Eix 5. Comunicació (8 accions)

Entre altres, el Pla preveu crear programes d’educació ambiental i activitats divulgatives específiques per a cada públic objectiu. També es programaran accions formatives i informatives amb personal docent, amb representants i personal tècnic de les administracions locals o amb professionals dels guiatges i de la informació turística. S’actualitzaran els recursos pedagògics i els materials divulgatius. S’elaborarà un manual de referència amb els valors principals del Parc Natural per a guies i educadors i educadores ambientals.

A més, es garantirà la coordinació eficaç entre el Pla d’educació i voluntariat ambiental, els plans d’acció vinculats a la Carta Europea de Turisme Sostenible i altres programes d’ús públic.

Una de les accions que s’iniciarà aviat ampliarà l’abast de la Taula del Voluntariat del Delta de l’Ebre a una nova Taula que aglutinarà les entitats dels parcs naturals del Delta de l’Ebre i dels Ports.

Àmbit territorial i destinataris

L’àmbit territorial concret del Pla estratègic és el Parc Natural dels Ports, tot i que s’amplia als municipis i les comarques que l’integren: Alfara de Carles, Paüls, Roquetes i Tortosa (a la comarca del Baix Ebre), Mas de Barberans i la Sénia (a la comarca del Montsià), i Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte (a la comarca de la Terra Alta). Des d’una perspectiva educativa i de proximitat geogràfica, s’afegeix a l’àmbit territorial d’aquest Pla la comarca de la Ribera d’Ebre. Es cobreixen, així, les quatre comarques de les Terres de l’Ebre.

Les accions van adreçades a alumnat i docents dels centres educatius locals i d’altres territoris, població local, entitats no lucratives d’àmbit local, agents econòmics i professionals d’àmbit local, responsables polítics i tècnics d’administracions locals i visitants i turistes.

Ampliar la conscienciació de les persones en relació amb el patrimoni natural i la biodiversitat

Aquest Pla respon a les funcions i obligacions pròpies del Parc i s’emmarca dins l’Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya. Aquesta Estratègia recull la necessitat d’ampliar la conscienciació de les persones en relació amb el patrimoni natural i la biodiversitat i augmentar la participació individual i col·lectiva en la seva conservació.

S’ha elaborat seguint les directrius i els criteris del Pla estratègic 2019-2022 d’educació i voluntariat ambiental als parcs naturals de Catalunya (enllaç a la versió resumida).

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...