El Morell és l’unic municipi del Camp de Tarragona que continua l’estudi sobre la qualitat de l’aire

Aquest dimarts s'han desmuntat els equips de control instal·lats en una casa particular i al magatzem de la brigada municipal del Morell, al Tarragonès, on des de fa un mes s?han recollit dades per un nou estudi -el quart- sobre la qualitat de l?aire al municipi, encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya. El Morell és l'únic municipi de la zona que continua mesurant la quantitat de compostos detectats a l'aire com el butadiè, que ja es va detectar en un primer estudi fet l'any 2013. Per primer cop s'ha incorporat un sensor per mesurar els episodis o incidències puntuals que es donen al polígon petroquímic nord.

[foto] 

Dels quatre municipis que van començar l’estudi, El Morell és l’únic que continua mesurant la quantitat de l’aire per a localitzar compostos orgànics volàtils que afecten la salut, com el butadiè, compost del qual se’n va detectar una elevada concentració en el primer estudi, que es remunta al 2013, i que és el que va encendre les alarmes, ja que el butadiè, a més d’afectar el sistema nerviós, es considera un compost perjudicial per la salut ja que se sospita que pot ser cancerígen. Des del 2013 el nivell de butadiè s’ha reduït, si bé des del Morell es continua reclamant un estudi global de la contaminació al territori encapçalat per l’alcalde de Tarragona.

Mentrestant, El Morell, continua fent els estudis sobre els compostos orgànics volàtils que tenen impacte sobre la salut. En aquest darrer estudi de l’UPC, a part de l’equip de captació de 24 hores., s’ha afegit un equip amb un sensor que s’activa automàticament quan hi ha episodis contaminants, 

El febrer del 2018, Mèdia.cat publicava que en un any havia detectat 30 incidents ambientals: “Entre el març del 2016 i el març del 2017 es van produir més d’una trentena d’incidents amb foc o fum a les petroquímiques del Camp de Tarragona. Mèdia.cat ha realitzat el recompte dels incidents mitjançant informació de grups ecologistes de la zona, empreses de l’AEQT i diversos mitjans de comunicació. La particularitat d’aquesta indústria fa que alguns actors exigeixin des de fa temps un control més exhaustiu de la qualitat de l’aire”..

L’octubre del 2018, es reunia la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona i explicava que, tot i que a iniciativa dels grups de treball, s’havia de promoure un estudi sobre la determinació d’1,3-butadiè a l’entorn del complex industrial de Tarragona, aquest no es va poder tirar endavant a causa de l’aplicació del 155. I que durant aquest temps, Repsol havia realitzat un estudi propi que posava a disposició de la Taula. 

El butadiè
El butadiè és un producte químic industrial que es fa servir com a monòmer en la producció de goma sintètica. La majoria de les vegades es fa referència a l’1,3-butadiè, compost del que se sospita que és cancerígen. També es coneix que l’exposició perllongada al butadiè afecta el sistema nerviós central.

Programa estable de vigilància al Camp de Tarragona
També a l’octubre del 2018, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic exposava els resultat dels contaminants atmosfèrics analitzats durant el 2017. En aquest sentit, el conseller Calvet assegurava que  “hem intentat determinar quins són els elements que mesurem que tenen incidència directa sobre la salut”.i afegia que “els índexs que surten d’aquestes mesures estan dins els paràmetres requerits i en alguns casos fins i tot molt per sota de qualsevol paràmetre de perillositat”. .

Al Camp de Tarragona, els nivells de qualitat de l’aire mesurats pel diòxid de nitrogen, el sulfur d’hidrogen, el monòxid de carboni, el diòxid de sofre, les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, les partícules en suspensió de diàmetre inferiors a 2.5 micres, el benzè i el plom són inferiors als valors límit legislats per la normativa vigent. Pel que fa als nivells mesurats d’arsènic, cadmi, níquel i benzo(a)pirè, no s’han superat els valors objectiu establerts a la legislació. Respecte al clorur d’hidrogen, no s’ha enregistrat cap superació dels objectius de qualitat de l’aire semihorari i diari.

En relació a les mesures d’ozó troposfèric no s’ha detectat cap superació del llindar d’informació horari, ni del llindar d’alerta, ni del valor objectiu per a la protecció de la salut humana en aquesta zona. Només s’ha superat a Alcover el valor objectiu per a la protecció de la vegetació. Per reduir els nivells d’ozó troposfèric en cas de superació d’algun llindar, ha estat operatiu el protocol d’actuació de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). També s’ha dut a terme una campanya de mesures de precursors de l’ozó troposfèric als punts de mesurament de Constantí, el Morell, Perafort, Vila-seca (la Pineda) i La Canonja.

A través de la taula de la Qualitat de l’Aire, la Generalitat garanteix un programa estable de vigilància atmosfèrica d’aquells contaminants que no estan regulats en la normativa ambiental.

Comparteix-me:

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que tindrà lloc del 15 al 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...