La fotografia correspon al gener d’aquest 2025, quan 18 dones es van reunir a Seva (Osona) per constituir formalment l’associació Dones de Bosc
Donar veu a un col·lectiu històricament invisibilitzat per promoure la gestió del bosc
L’objectiu de l’associació és clar: conèixer i visibilitzar la figura de la dona en un sector tradicionalment d’homes, captar les seves aportacions envers el sector, teixir xarxes, i treballar en comú per garantir la plena participació de la dona en tots els processos de planificació i execució de les polítiques que s’impulsin.
Els objectius de l’associació són compartits amb el Departament: promoure la gestió forestal sostenible; potenciar el lideratge femení i donar visibilitat a les dones del sector forestal; oferir suport formatiu, i crear xarxes de suport amb altres entitats i associacions.
A més del suport del Departament, la recent creada associació ha rebut l’acompanyament del Centre de la Propietat Forestal, que és l’organisme públic de la Generalitat que, participat amb el sector forestal privat, té com a objectiu promoure l’ordenació i la gestió dels boscos de titularitat privada.
A patir d’una diagnosi que va presentar el Departament l’any 2023, es va veure que la propietat d’un de cada tres boscos privats a Catalunya és a mans femenines, però que en canvi estan molt poc representades en els àmbits associatius i de la presa de decisions al sector
El percentatge augmenta fins al 45% si es tracta de boscos en règim de copropietat.
Fruit d’aquesta primera diagnosi, la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi està desplegant el primer Pla de gènere, el qual inclou diverses accions. Una primera va ser fer una primera trobada ara fa un any entre dones propietàries de forests privades, que de seguida es van organitzar per poder-se constituir i avançar en la creació d’una associació que els donés veu pròpia. Aquest mes de gener a Seva (Osona), 18 dones propietàries es van reunir i van escollir la junta de l’associació.

Propietària forestal treballant a la seva finca