Renovant Energies és un projecte d’inserció laboral que s’adreça a aquesta necessitat identificada per algunes empreses del sector: com impulsar la participació veïnal en les comunitats energètiques i gestionar els possibles conflictes, especialment en ciutats amb comunitats verticals de multipropietat com a Barcelona.
La iniciativa està liderada per Ecoserveis, Azimut 360 i l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD i cofinançada per l’Ajuntament de Barcelona a través del programa “Impulsem el que fas” 2020 té com a objectiu promoure la inserció laboral de dones en situació de recerca de feina dins del sector de l’energia comunitària. “No només per a reduir les desigualtats socials i de gènere entre les persones a l’atur, sinó també perquè el sector de l’energia està molt masculinitzat“, explica l’equip promotor. “Volem que hi hagi més dones treballant en el sector de l’energia però també en la seva missió, visió i valors“, afegeixen.
El projecte té com a objectiu general la creació d’un pla d’inserció laboral innovador i la promoció de l’educació energètica i una nova cultura energètica, especialment adreçats a persones en situació de vulnerabilitat a l’atur (dones fora dels circuits de treball formalment assalariat) a Nou Barris, districte de Barcelona especialment afectat per la pobresa energètica. L’objectiu és la promoció de l’ocupació de qualitat i abordatge de la precarietat laboral, tal i com estableix l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 8: Treball decent i creixement econòmic.
Aquest projecte pretén formar i promoure la inserció laboral de dones en situació de vulnerabilitat en un sector de creixent demanda a la ciutat, per poder fer front a l’oligopoli tant des del punt de vista domèstic com de ciutat. Per tal de promoure les comunitats energètiques (socials i solidàries i no en mans de l’oligopoli energètic) a la ciutat, cal promoure la solidaritat i cooperació entre veïnes, per establir mecanismes d’inversió i gestió energètica comunitària. L’únic repte pendent d’abordar, un cop superats el legal, tècnic i econòmic, roman la facilitació comunitària. Per aquest motiu, es formaran dones capaces d’entendre i defensar el propis drets energètics i els de les comunitats amb les que treballin, per portar la sobirania energètica des de Nou Barris a tots els barris de la ciutat, posant el focus en un col·lectiu, les dones, i un districte, Nou Barris, que es troben entre el més afectats per la pobresa energètica i també per l’actual situació d’emergència climàtica.
Cocreació i model replicable
11 dones han començat ja el procés de formació de 100 hores sobre el marc conceptual, legal, financer i de context de les comunitats energètiques i altres competències transversals. Les entitats coorganitzadores treballen per tal que, un cop finalitzada aquesta fase, realitzin pràctiques remunerades en empreses del sector.
Els plans de formació i d’inserció de Renovant Energies s’han desenvolupat a través d’estratègies de cocreació per a garantir la màxima participació possible dels diferents actors implicats: empreses, entitats social, entitats de formació i administració pública. L’objectiu és posar a prova el nou perfil professional i impulsar la replicabilitat d’aquest model d’inserció laboral.