Aquesta producció equival al consum anual de 16.000 habitatges i evitarà l’emissió a l’atmosfera de 15.000 tones de CO2/any, quantitat equiparable a la plantació de 25.000 arbres
El biometà generat a la planta de Torrefarrera serà injectat directament a la xarxa de gas de Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, que està totalment preparada per vehicular gasos renovables gràcies a les inversions realitzades per la companyia en els darrers anys. La construcció de la planta, representarà una inversió de 18 milions d’euros. Aquest setembre, Naturgy ha anunciat també la construcció d’una nova planta de biometà a Andalusia, concretament al municipi de Utrera, a Sevilla
La major part dels residus que es revaloritzaran per generar energia en aquesta planta es gestionen actualment a la planta de compostatge de Compost Segrià, annexa a la futura instal·lació de biometà. Addicionalment, el projecte es complementarà amb la producció d’adobs i fertilitzants orgànics, que es podran utilitzar en camps de cultiu locals.
Aposta pel biometà
El gas renovable és una energia verda amb balanç nul d’emissions, que és totalment intercanviable pel gas natural, per la qual cosa es pot distribuir a través de la infraestructura gasista existent i emprar-se amb les mateixes aplicacions energètiques a llars, indústries, comerços i també per mobilitat al transport, contribuint a la descarbonització.
La producció de gasos renovables està alineada amb el recentment aprovat paquet REPowerEU, el pla europeu per reduir la dependència dels combustibles fòssils i avançar en la transició verda. Dins aquest pla, el biometà juga un paper clau per anar substituint l’ús del gas natural els propers anys.
No obstant això, aquest gas renovable encara té un llarg desenvolupament a Espanya i requereix, per impulsar-ne la implantació, mecanismes de suport similars als existents en altres països de l’entorn com França o Alemanya. Espanya és el tercer país d’Europa per potencial de producció d’aquest gas d’origen net i podria arribar a produir la quantitat equivalent al 40% del consum de gas convencional, segons un informe recent publicat per Sedigas.
Actualment, Naturgy opera tres projectes més de producció de biometà a España: la planta Elena, a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), que va ser la primera a injectar gas renovable procedent d’abocador a la xarxa de distribució de gas; la planta de Vila-sana (Lleida), instal·lada a l’explotació ramadera de Porgaporcs i que actualment s’està adaptant per a la seva explotació comercial; i l’ubicat a l’estació depuradora d’aigües residuals de Bens, a la Corunya, cofinançat per la Xunta a través de fons FEDER per produir biometà procedent d’aigües residuals amb finalitat de mobilitat. Així mateix, la companyia ha impulsat juntament amb l’empresa Greene un projecte per a la investigació d’una tecnologia que permeti la biometanació a partir de syngas, amb l’objectiu d’injectar-lo a la xarxa de distribució o per fer-lo servir en mobilitat. Es tracta d’un projecte únic a Espanya que es durà a terme a una planta pilot que es construirà a Elx (Alacant). A més, aquest setembre, Naturgy ha anunciat també la construcció d’una nova planta de biometà a Andalusia, concretament al municipi de Utrera, a la província de Sevilla. En aquest cas, Naturgy s’ha aliat amb Kepler Ingeniería i Ecogestió per construir a Utrera una nova planta de producció de biometà a España, que es troba actualment en tràmit administratiu.
Per la seva part Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, compta amb una xarxa de distribució de 55.000 quilòmetres a tot Espanya. El 2022, va vehicular 35 GWh de gas renovable per les seves xarxes, cosa que va evitar a l’emissió a l’atmosfera de 7.400 tones de CO2.