La col·laboració entre Centre en Resiliència Climàtica i Nactiva té com a objectiu unir esforços i coneixements per abordar els reptes ambientals i socials que afecten el territori, que enfronta greus problemes de sostenibilitat a causa de la degradació dels seus ecosistemes per factors relacionats amb el canvi global.
En aquest context, ambdues organitzacions han iniciat un projecte per desenvolupar una visió estratègica i compartida amb els actors locals per a la regeneració integral del paisatge, posant èmfasi en el vincle existent entre l’aigua i la biodiversitat. Aquest treball inclourà propostes concretes de restauració d’aiguamolls i creació d’infraestructures verdes, així com la transformació de les activitats econòmiques cap a models regeneratius. A més, s’identificaran oportunitats en bioeconomia i serveis ecosistèmics que permetin atreure finançament.
Per al CEO de Nactiva, Joan Cabezas, “el Delta de l’Ebre és un espai de biodiversitat excepcional que ha de ser protegit i regenerat per garantir la seva supervivència i la de les comunitats que en depenen. Sabem que els reptes que enfronta són complexos, però també estem convençuts que la unió de diferents actors, com el Centre en Resiliència Climàtica, és clau per posar en marxa iniciatives transformadores. Aquest acord ens acosta a l’objectiu d’impulsar solucions concretes i viables que restaurin aquests ecosistemes únics i assegurin la seva resiliència en el futur”.
En paraules del director del Centre en Resiliència Climàtica, Carles Ibáñez, “l’acord amb Nactiva vol contribuir al fet que el Delta de l’Ebre sigui un territori més resilient al canvi climàtic, mitjançant el desplegament d’una estratègia de regeneració del paisatge i la potenciació del seu capital natural”.
Amb aquest propòsit, subratlla, “treballarem juntament amb els actors clau del territori per fomentar la bioeconomia i la restauració del capital natural, mitjançant la concreció d’un dossier de projectes atractius que permetin la captació de fons privats i públics per a la seva implementació”.
D’acord amb el director del Centre en Resiliència Climàtica, la col·laboració “contribuirà al fet que el Delta de l’Ebre sigui un territori de referència en economia regenerativa, creant el màxim valor afegit i sinergies entre l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura, l’ecoturisme i la conservació de la natura”.
El Centre en Resiliència Climàtica (CRC) és un referent a nivell internacional per la seva tasca en recerca i innovació per a l’adaptació a l’emergència climàtica, desenvolupant solucions transformadores en àmbits com la protecció d’ecosistemes, l’economia circular i la digitalització. Sorgida d’ina iniciativa col·legiada amb diversos agents de l’ecosistema d’innovació, i coordinada pel centre tecnològic Eurecat, el CRC és un centre de referència tant en l’adaptació com en la mitigació del canvi climàtic i tant a Catalunya com a l’àrea del Mediterrani que impulsa la R+D+I per contribuir al desenvolupament sostenible, accelerant la transició ecològica, la transferència de coneixement i de tecnologia a les empreses, a l’administració i a la societat, mitjançant el desplegament de finques experimentals i de Living Labs territorials.
Nactiva és una empresa social sense ànim de lucre que té com a principal objectiu protegir i regenerar el capital natural del Mediterrani, i per a fer-ho identifica, dissenya i aconsegueix finançament (tant públic com privat) per impulsar la implantació de projectes empresarials que activin el capital natural a la regió, amb un objectiu d’impacte transversal amb escala i generació de valor. Com a plataforma col·lectiva, integra tot tipus d’actors privats, tècnics, acadèmics i institucionals per fomentar la cooperació per tal d’accelerar i maximizar l’impacte, promoure l’escalabilitat i replicabilitat de les solucions, disminuir els riscos i compartir inversions. I ho fa amb una estratègia d’impacte a llarg termini, actuant sobre els principals sectors d’activitat i amb la visió de transformar l’economia en un model regeneratiu.